- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је почело, није могло боље да се заврши

© AP Photo / Michel EulerНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Календарска 2022. година почела је никад теже по Новака Ђоковића, са Голготом коју је прошао у Аустралији. Деловало је у јануару све тмурно, али се на крају завршило тријумфално. Новак је на Завршном турниру у Торину показао какав је мајстор и да је тренутно најбољи на свету. Идеално пред старт нове сезоне.
Генерално се Нолетов повратак на терен и освајање турнира у Торину може гледати као камен темељац свему што следи. На том подвигу Новак може да гради самопоздање за 2023. годину. Дошао је тамо где су најбољи на свету у том моменту - и све их је победио!
У последњих шест година, пре овог последњег турнира, Новаку Ђоковићу није полазило за руком да освоји трофеј на Завршном мастерсу, али је српски тенисер и даље једини играч који је на том турниру успео да веже четири узастопне титуле.
Завршни мастерс је из више разлога један од најтежих тениских турнира. На њему је готово немогуће избећи јаку конкуренцију јер су учесници осморица најбољих тенисера током целе сезоне. Такође, то је последњи турнир у години, сви тенисери долазе исцрпљени од напорне сезоне.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
СПОРТ
Ђоковић сазнао ривале у Аустралији
Међутим, то није био случај Новака Ђоковића!
Српски тенисер је једини играч који је успео да освојио четири везана трофеја на Завршном мастерсу односно подизао је трофеј 2012, 2013, 2014. и 2015. године.
А, овај из 2022. године ће се посебно памтити!
У Новаковој групи налазили су се Данил Медведев, Андреј Рубљов и Стефанос Циципас. Циципаса и Рубљова савладао је са 2:0, Медведева са 2:1, док Тејлор Фриц у полуфиналу и Каспер Руд у финалу нису успели чак ни до сета.
Роџер Федерер је већ раније завршио каријеру, а Рафаел Надал је испао у групи, што говори довољно о његовој форми. Једино треба рећи да нисмо гледали Карлоса Алкараса и да он није осетио Ђоковићеву моћ у Торину.
Новак је пре доласка у Торино освојио турнир у Астани и у Тел Авиву, играо је финале Париза, а онда је дошао и одржао лекцију најбољим тенисерима света.
Да је Новак најбољи без обзира на АТП листу потврдио је и норвешки тенисер Каспер Руд.
„Ђоковић је ове сезоне играо сјајно. Једноставно није имао среће да ситуацијом у којој се нашао. Није могао да добије поене иако је освојио Вимблдон, а није могао да уђе у многе земље, што је негативно утицало на његову позицију на листи. Он ће за мене увек бити један од најбољих тенисера света, ако не и најбољи и увек ће бити фаворит на сваком турниру на ком се појави", рекао је Руд за званични сајт турнира у Торину.
А, потом и додао:
„Мислим да је ове године показао зашто је најбољи. Освојио је Вимблдон, освојио је два турнира пре неколико недеља, сетимо се и Рима. Чињеница да је био у стању да буде међу осам најбољих у сезони без обзира на то што није имао поене са три гренд слема и четири мастерса само показује колико је и даље добар", закључио је Руд.
И погодио суштину.
Све то даје за право навијачима Новака Ђоковића да у 2023. годину уђу са много великих очекивања. Новак има 35 година, није у цвету младости, али је Завршни мастерс у Торину показао да је спреман и даље за највише домете.
Показао је то против директних противника за највеће домете. Не може директније.
Како је кренула (тениска) 2022. година са Аустралијом, није могла да се боље заврши по Ђоковића. Титула у Торину и одлазак у Аустралију су само наговештај свега што бисмо могли да гледамо 2023. године.
За Спутњик је говорио и Новак Ђоковић.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
СПОРТ
Ђоковић тренирао са Канађанином у Торину
Рука са лоптицама за тенис - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
СПОРТ
Бизарна ситуација у мечу америчког Руса из Македоније /видео/
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
СПОРТ
Случајност или нова саботажа Ђоковића –Надал у групи тенисера који „не смеју“ да га победе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала