- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Преминуо бивши папа Бенедикт XVI

© Sputnik / Владимир Родионов / Уђи у базу фотографијаБивши Папа Римски Бенедикт XVI
Бивши Папа Римски Бенедикт XVI - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Бивши папа Бенедикт XVI преминуо је у 96. години, објавио је Ватикан.
Некадашњи папа Бенедикт преминуо је у 9.34 у резиденцији у манастиру Матере Цркве, где је боравио после повлачења са папског трона 2013. године, саопштио је Ватикан.
Бивши папа Бенедикт рођен је као Јозеф Рацингер у Марктл ам Ину у Баварској 1927. године. Године 1977. постао је надбискуп Минхена и Фрајзинга, 1982. године је дошао на челу верског тела Ватикана, а 2005. године је заузео трон Светог Петра.
Бенедикт XVI је био први немачки папа у 482 године. На челу Римокатоличке цркве налазио се од 2005. до 2013. године.
Он сам није желео да постане папа и није му било лако да наследи харизматичног Пољака Карола Војтиле, Јована Павла Другог. У том периоду, Римокатоличка црква је доживела једну од својих најозбиљнијих криза: од 2010. све је више извештаја о добро скриваном сексуалном злостављању деце у верском окружењу.
Бенедикт XVI је 11. фебруара 2013. године неочекивано саопштио да напушта функцију папе и бискупа Рима. Од 1294. године ниједан папа се није повлачио у пензију, већ је на том месту остајао до смрти. Своју одлуку је објаснио да је превише стар и исцрпљен да би обављао ову важну функцију.
Сахрана бившег папе Бенедикта XVI биће одржана на Тргу Светог Петра у Ватикану у четвртак, 5. јануара, а предводиће је папа Фрања, изјавио је данас портпарол Ватикана Матео Бруни.
Тело бившег папе, који је преминуо данас у 95. години, биће изложено од понедељка у Базилики Светог Петра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала