- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Савети психолога: Како замислити новогодишњу жељу тако да се она испуни

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаШампањац
Шампањац - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Постоје разни ритуали замишљања новогодишњих жеља, а код Руса је уобичајено да се жеља запише на хартију која се потом спали, а њен пепео сипа у чашу шампањца и испије. Психолози, међутим, истичу да је неопходно поштовати и друга правила која ће помоћи да се жеље испуне – оне морају бити конкретне и јасно временски одређене.

Магија спаљивања белешке и шампањца

Психолог Кристина Иваненко сматра да је ритуал замишљања новогодишње жеље веома користан јер, не само што уједињује људе и радује их, него им помаже да поставе себи циљеве за предстојећу годину.
„Тренутак преласка из старе у нову годину препун је емоција и, када пред себе поставимо циљеве – а замишљање жеље није ништа друго него постављање циљева – ми их у таквом тренутку урезујемо у своју психу и затим им тежимо целе наредне године“, каже Кристина Иваненко.

Без рокова нема резултата

Жеље већине људи ипак остају само то - обичне жеље, јер нису правилно замишљене, сматра психолог Ина Паустовска.
„За остварење жеље није довољно спалити папир и попити пепео са шампањцем док откуцава поноћ. Васиона не воли 'алавце'! Да би она помогла нама, морамо ми да помогнемо њој“, наводи Паустовска.
Да би се жеље испуниле, потребно је поштовати низ правила. Пре свега, реч је о правилу поштовања рока за остварење жеља.
„Када желите да оне буду реализоване? То морају бити адекватни, реални рокови. Да ли је то реално остварити за годину дана? Ако нема рокова – нема резултата“, наводи Паустовска.
О важности утврђивања времена за испуњење жеља говори и Кристина Иваненко, која објашњава да тај критеријум даје веће шансе за успех, па чак и ако се ти рокови мењају.

Конкретност, измерљивост и достижност

Важно је, како наводе психолози, да жеље буду конкретне, достижне и да се на неки начин могу измерити.
„Будите конкретни у формулисању жеља колико год је то могуће. Што је мање апстрактна ваша жеља, то ће бити више шанси да се оствари. Уопштене формулације као што су мир у свету и срећа за себе и ближње јесу добре, али то су само пусте жеље уколико се не конкретизују“, каже Кристина Иваненко.
Следећа тачка која такође чини жељу лакше остваривом јесте њена измерљивост. Неважно како и у чему, потребно је наћи своју меру: у килограмима, грамима, доларима, еврима, метрима, километрима, сатима.
„Не треба само пожелети, на пример, да се добро научи француски, него да се то конкретизује. Рецимо: Желим да научим француски тако добро да могу да прочитам новине без помоћи речника. Није довољно само да пожелите да купите стан, треба, рецимо, да наведете и његову квадратуру“, објашњава Кристина Иваненко.
Жеља, наравно, мора бити достижна, али мора бити и амбициозна, да би човек могао да осети благу језу од ишчекивања да се она испуни и од питања: „Да ли ја то заиста могу да остварим? Како ћу то учинити“? Жеља, такође, треба да буде и значајна за човека, односно, треба да га наводи на питање: „А због чега то желим“?
„Човек не треба да пожели само да ослаби 10 килограма, него да постави себи неки циљ, рецимо, да учествује у неком такмичењу, да се осећа лагано на маратону. Не само да има 30 одсто већу плату, него да му то омогући да живи квалитетније“, каже Кристина Иваненко.

Реализација и ефекат

Када замишљате жеље, имајте у виду да оне морају да зависе само од вас, наглашавају стручњаци. Ако жеља зависи од спољних околности или других људи, онда нема смисла замишљати је, јер ви ту онда ништа не можете да учините.
На пример, нема смисла да пожелите да ваш партнер остави пушење, јер то не зависи од ваше, него од његове воље.
„Трудите се да замишљате факторе на које можете да утичете управо ви“, саветује Кристина Иваненко.
Пре него што се замисли жеља, размислите о томе шта сте већ пробали да би се она остварила. Према речима Ине Паустовске, то питање ће помоћи да се разуме који начини не функционишу и на шта не треба трошити време. Она предлаже да се пажња обрати на ресурсе за испуњење жеља.
„Опишите своје вештине, сетите се својих познаника, свега што може да вам помогне да се приближите циљу“, каже Паустовска.
Према њеним речима, потребно је и анализирати препреке: шта може да отежа испуњење жеље, зашто циљ још није достигнут и како отклонити те препреке. Треба, такође, размислити о томе какав ће бити ефекат испуњења жеље.
„Шта ће бити када циљ буде постигнут? И вреди ли да буде постигнут? Да ли вас надахњују ефекти постигнутог циља? То је ваша мотивација и провера. Да ли жеља заслужује уложени труд“, указује Паустовска.
Према речима психолога, циљеви који се поставе пред Нову годину, најуспешније се остварују у прва три месеца, а рад на њиховом испуњавању треба да почне у року од три дана.
„Први корак који треба учинити у року од 72 сата јесте прикупљање информација. Треба сазнати све што ће омогућити почетак рада на остваривању циља. Ако током 72 сата нисте ништа учинили, можете да заборавите на свој циљ. Тешко да ћете се њиме бавити“, закључује Паустовска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала