- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

УН траже мишљење Међународног суда правде о Израелу и Палестини

© AFP 2023 / Ahmad Gharabli Израелска застава у јеврејском насељу Шило на палестинској Западној обали
Израелска застава у јеврејском насељу Шило на палестинској Западној обали - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
Пратите нас
Мишљење Међународног суда правде (МСП) о правним последицама израелске окупације палестинских територија затражиле су 193 чланице Генералне скупштине Уједињених нација.
Израел је у рату 1967. године заузео Западну обалу, Газу и источни Јерусалим, области које Палестинци желе за државу, подсећа се у извештају Ројтерса.
Израел се повукао из Газе 2005. године, али заједно са суседним Египтом контролише границе ове палестинске енклаве.
Међународни суд правде са седиштем у Хагу, познат и као Светски суд, највиша је судска инстанца УН која се бави споровима између држава и његове пресуде су обавезујуће, иако та институција нема овлашћење да их спроводи.
Израел, Сједињене Америчке Државе и 24 друге чланице УН гласале су против ове мере, док су 53 државе биле уздржане.
Бивши премијер Израела Јаир Лапид, кога је у четвртак на премијерском положају сменио Бенјамин Нетанијаху, прошлог месеца је позвао светске лидере да се супротставе том потезу који према његовим речима „иде на руку екстремистима“.
Организација Хамас преузела је Газу 2007. године након кратког грађанског рата са умеренијим палестинским ривалима, али од тада су Хамас и Израел водили три оружана сукоба у Гази.
Палестински изасланик УН Ријад Мансур приметио је да је гласање одржано дан након полагања заклетве новог премијера Израела Бенјамина Нетанијахуа који обећава да ће проширити јеврејска насеља и наставити друге политичке активности које су биле на мети критичара и у земљи и у иностранству.
Последњу одлуку МСП о израелским баријерама влада јеврејске државе је одбацила и оптужила суд да је политички мотивисан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала