Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти тражи више НАТО војника на Косову и Метохији

© AP Photo / Marjan VuceticКфор
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
На Косову желе да повећају број војника НАТО-а „зарад јачања мира и безбедности у целом региону Западног Балкана”, изјавио је у интервјуу за „Велт“ премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
„Значајно повећање броја војника и војне технике НАТО-а... повећаће безбедност и мир на Косову и широм региона Западног Балкана“, сматра Курти.
Према његовим речима, Косово тренутно повећава расходе за одбрану и број својих војника и резервиста.
„Повећање броја војника у мировним снагама Кфора подржаће наше одбрамбене напоре“, додао је он.
Тренутно је на Косову стационирано око 3.800 војника Кфора, међународних снага предвођених НАТО-ом, укључујући око 70 војника из Немачке, пише „Велт“. Према одлуци немачког Бундестага, у непризнату републику може бити послато до 400 немачких војника.
На Косову и Метохији и даље је напета ситуација. Полиција самопроглашене републике у децембру је на северу покрајине привела неколико полицајаца због сумње да су починили ратне злочине током сукоба 1998-1999. и тероризма. Косовски Срби су због тога 10. децембра подигли барикаде и дежурали на путевима на северу покрајине. Међутим, након што су представници Срба разговарали са председником Србије Александром Вучићем, који им казао да су добијене чврсте гаранције да људи са барикада неће бити прогањани и да КБС не могу на север Косова без дозволе команданта Кфора, барикаде су почеле да се уклањају 29. децембра.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала