- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска спречила планове Кијева да изврши терористичке нападе на Русију

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе снага ОДКБ у Таџикистану
Војне вежбе снага ОДКБ у Таџикистану  - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
Оружане снаге Русије извеле су напад на украјинске компаније одбрамбене индустрије које производе беспилотне летелице за нападе на Русију, планови Кијева да изврши терористичке нападе у блиској будућности су спрећени, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Он је додао и да су уништени складиште и места за лансирање беспилотних летелица.
„Циљ напада је постигнут“, истакао је Конашенков.
Портпарол је приметио да су „планови кијевског режима да у најскорије време изврши терористичке нападе на Руску Федерацију осујећени“.
Руске ракетне снаге и артиљерија такође су уништиле мобилни радар за ваздушно осматрање у ДНР, као и противбатеријски радар америчке производње АN/TPQ-50 који користи украјинска војска.
У купјанском правцу руске трупе су гађале јединице Оружаних снага Украјине у Харковској области и Луганској Народној Републици. Убијено је више од 40 украјинских војника и уништена два борбена оклопна возила и камионет.
У краснолиманском правцу је артиљеријом погођено пет четних тактичких група 92. Механизоване и 95. Ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине и 111. бригаде територијалне одбране у ЛНР. Више од 150 украјинских војника је погинуло и рањено, а уништен је један оклопни транспортер и два камионета.
У доњецком правцу руске трупе настављају офанзивна дејства. У борбама је убијено више од 110 украјинских војника, а уништена су два борбена возила пешадије, пет борбених оклопних возила и седам аутомобила.
У јужнодоњецком правцу у Запорошкој области украјинске трупе су безуспешно покушале да изврше контранапад како би повратиле изгубљене положаје. Сви контранапади су одбијени артиљеријским ударима и дејствима руских трупа. Убијено је више од 50 украјинских војника, а уништено два борбена оклопна возила и три аутомобила.
Осим тога, уништено је шест украјинских диверзантско-извиђачких група које су дејствовале у Запорошкој области и Доњецкој Народној Републици.
У рејону насеља Мирно у Запорошкој области уништено је складиште артиљеријске муниције Оружаних снага Украјине.
Током контрабатеријске борбе у Доњецкој Народној Републици уништене су две самоходне хаубице „Краб“ пољске производње на ватреним положајима, са којих су гађана насеља Доњецка. Такође су уништене две украјинске хаубице Д-20 у Луганској Народној Републици.
Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су хеликоптер Ми-8 украјинског ратног ваздухопловства код села Полтавка у Доњецкој Народној Републици.
У протекла 24 часа средствима за противваздушну одбрану уништено је 15 украјинских беспилотних летелица у ДНР, ЛНР, Белгородској, Запорошкој, Николајевској и Харковској области и Републици Крим.
Осим тога, у областима насеља Попасна, Макејевка и Поповка у Луганској Народној Републици пресретнуто је седам ракета испаљених из вишецевног бацача ракете „Химарс“.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 355 авиона, 199 хеликоптера, 2.779 беспилотних летелица, 399 противваздушних ракетних система, 7.350 тенкова и других оклопних борбених возила, 957 борбених возила за вишецевне ракетне системе, 3.756 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 7.859 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала