- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руски експерти о мамурлуку: Расол не помаже свима, нити тактика „клин се клином избија“

© Fotolia / Viacheslav IakobchukГлавобоља
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
Велике количине чаја, воде, каша, пире кромпир и супе помажу у борби против мамурлука, али не помаже тактика „клин се клином избија“, нити је расол сваком од велике користи, рекли су руски експерти за Спутњик.
Алкохол појачава апетит, зато се у новогодишњој ноћи једе много више и људи се ујутро лоше осећају, рекла је научна сарадница Московског научног центра за здравље Јулија Шевцова.

„Како бисте себи олакшали ситуацију, направите паузу у оброцима барем до друге половине дана и не пијте никаква алкохолна пића, рекла је она и додала да је потребно повећати унос течности у првој половини дана и то око литар и по.

Експерт предлаже да се пије зелени или црни чај, вода са лимуном и брусницом, а потребно је јести кромпир пире, кашу или врућу супу.
Аутор технике кодирања зависности од алкохола и професор Московског института психолошке анализе Тимофеј Кисељев наводи да је главно користити велику количину течности у борби против мамурлука.

„Алкохол ће се лакше поднети ако се пре конзумације алкохола добро једе“, рекао је Кисељев.

Расол, који се сматра популарном народном методом у борби против мамурлука, према речима експерта, није универзални лек, некоме помаже, а некоме не. Он додаје да је расол у сваком случају користан, јер садржи велике количине витамина Ц.
Шевцова је навела да су руске народне методе у борби против мамурлука одлазак у сауну, али да то још више погоршава стање.
„Коришћење сауне ради детоксикације у оваквим случајевима није добро. Након обилне гозбе и алкохола, сви системи у телу раде у појачаном режиму, покушавајући да се изборе са уклањањем вишка токсина. Висока температура и низак садржај кисеоника у комбинацији са сауном узрокују додатно оптерећење кардиоваскуларног система, што би могло да још више погорша стање“, објаснила је она.
Експерт је посаветовао да алкохол не би требало да се поново конзумира као лек против мамурлука, јер метода „клин се клином избија“ може да још више погорша стање и угрози здравље.
Дегустација вина на сајму туризма Отворени Крим у Симферопољу - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2020
Научници направили таблету против мамурлука
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала