- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Спремни за другачију мисију“: Северна Кореја прави нову интерконтиненталну балистичку ракету

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceКим Џонг Ун на сајму наоружања у Пјонгјангу
Ким Џонг Ун на сајму наоружања у Пјонгјангу - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наредио је прављење нове интерконтиненталне балистичке ракете и велику производњу тактичког нуклеарног оружја, како би се супротставио претњама из САД и Јужне Кореје, објавио је данас државни медиј из Пјонгјанга.
На важном састанку владајуће Радничке партије, Ким је назначио важност потребе да се појача нуклеарни арсенал и обезбеди „значајна војна моћ“, како би се одбранио суверенитет и територијални интегритет Северне Кореје, пренео је Ројтерс.
Ким је оптужио Вашингтон и Сеул да су организовали „заверу да се изолује и угуши“ Северна Кореја, називајући то „невиђеним у људској историји“.

Интерконтитентални балистички систем са брзим одговором

Он је дао задатак да се направи нови интерконтинентални балистички ракетни систем са брзим одговором, навела је севернокорејска новинска агенција КЦНА.
Овај извештај дошао је неколико часова након што је Северна Кореја испалила балистички пројектил кратког домета источно од обале, у новогодишњој ноћи.
Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да су нуклеарне снаге Северне Кореје спремне да изврше „другачију“ мисију, која више неће бити одбрамбена, додајући да је структура међународних односа прешла на „нови хладни рат“, објавила је КЦНА.
Ким Џонг Ун је то рекао у извештају на шестом пленуму Централног комитета Радничке партије Кореје, који је одржан од 26. до 31. децембра.
„У извештају је наглашен значај јачања нуклеарних снага и указано да наше нуклеарне снаге сматрају одвраћање од рата и заштиту мира и стабилности својом примарном мисијом, али да ће у случају неуспеха политике одвраћања оне одлучно спровести другу мисију, која ће, очигледно, бити не одбрана, већ другачија мисија“, наводи КЦНА.
Севернокорејски лидер је навео и да је потребно повећати број нуклеарних бојевих глава којима располаже Северна Кореја.

Јужна Кореја: Одговорићемо одмаздом

Са друге стране, председник Јужне Кореје Јун Сук-јеол изјавио је данас да ће Северна Кореја наставити да спроводи сталне нуклеарне и ракетне провокације а да јужнокорејска војска треба да одговори јасном одмаздом, саопштила је његова канцеларија.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала