- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ударни хеликоптер Ми-28Н Ноћни ловац - Sputnik Србија

УЖИВО Столтенберг: Спремимо се за дуг рат у Украјини; У Кијеву размишљају да прогласе монархију

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 312. Изнад Белгородске области активиран је ПВО, оборене су четири ракете. Узбуна за ваздушну опасност проглашена је током ноћи у целој Украјини. У новогодишњем обраћању грађанима, председник Русије Владимир Путин изјавио је да Запад није постигао своје циљеве у санкционом рату против Русије.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:41 01.01.2023
Сирене ваздушне опасности се чују у источној и централној Украјини.
22:38 01.01.2023
Експлозије у Запорожју који се налази под контролом украјинске војске.
21:19 01.01.2023
Експлозије у Дњепропетровској, Херсонској и Николајевској области, јављају украјински медији,
21:16 01.01.2023
Саветник шефа канцеларије Владимира Зеленског Алексеј Арестович упоредио је оно што се дешава у Украјини са „Господаром прстенова“ и изразио мишљење да у земљи треба успоставити монархију.
"Ако смо у сценарију Господара прстенова и сви то разумеју, мора доћи до враћања краља на трон, односно Арагорна. Да ли је Украјина спремна за монархију? Ако рационално размислите, једини начин да се уништи све Московско је да се овде прогласи монархија. Да се каже да окупљамо земље Рјуриковича. У Британији је монархија, зар не? Није међу најгорим земљама на свету", наводни се на снимку који је објављен на страници политичара на Телеграму.
Он је подсетио да је монархија у Шпанији обновљена након владавине Франсиска Франка и додао да је у Француској постојао "веома снажан покрет" за обнову монархије, а у Белгији је краљевска династија изабрана тек у 19. веку.
20:12 01.01.2023
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је да се припремимо за дугорочнисукоб у Украјини. Он је у интервјуу за Би-Би-Си изјавио да је потребно направити дугорочни план подршке Украјини.
„Морамо бити спремни за дуг пут, јер, као што сте приметили, Русија не намерава да одустане од свог главног циља – да успостави контролу над Украјином“, рекао је Столтенберг.
Такође је напоменуо да је једини начин да се „убеди Русија“ да седне за преговарачки сто и „призна Украјину као суверену државу“ да се настави са пружањем подршке Кијеву, укључујући и војну.
"Већина ратова завршава се мировним преговорима. Највероватније ће тако бити и са овим ратом. Али знамо да услови под којима ће се мир за Украјину закључити у потпуности зависе од односа снага на бојном пољу", рекао је секретар НАТО-а.
17:28 01.01.2023
Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су хеликоптер Ми-8 украјинског ратног ваздухопловства код села Полтавка у Доњецкој Народној Републици, саопштило је Министарство одбране Русије на брифингу.
17:26 01.01.2023
Велика Британија је обуставила увоз руског течног природног гаса, саопштило је Министарство спољних послова те земље на Твитеру.
„Велика Британија је данас потпуно обуставила увоз руског течног природног гаса“, написали су на твитеру.
У новембру 2022. године, британски Форин офис саопштио је да ће земља престати да увози руски ЛНГ од 1. јануара 2023. године.
15:58 01.01.2023
Војници Западног војног округа, заједно са јединицама 76. гардијске десантно-јуришне дивизије, спречили су покушаје украјинских снага да се пробију на Кременски сектор фронта уочи Нове године, јавио је дописник Спутњика са лица места. .
„Оружане снаге Русије извеле су одбрамбене операције у подручју насеља Кремена. Непријатељ је покушао да пробије нашу одбрану. Западни војни округ је учествовао у одбрани овог подручја у сарадњи са псковским падобранцима“, рекао је један од војника ЗВО.
Прецизира се да су током једне операције украјинске снаге безбедности употребиле више од 80 људи и око седам јединица оклопне технике. Покушај офанзиве је заустављен захваљујући дејствима артиљерије, тенковаи авијације, рекао је извор.
Према његовим речима, украјинска војска је у неуспешном нападу изгубила више од 50 људи и пет комада опреме.
13:53 01.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској и Харковској области Украјине, следи из онлајн карте украјинског Министарства за дигитализацију.
12:52 01.01.2023
Свештенству канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) забрањен је приступ двема црквама Кијевско-печерске лавре, саопштио је украјински портал „Страна“.

„Од данас је за Украјинску православну цркву затворен приступ у два храма Горње лавре – Успенском сабору (главном храму Кијевско-печерске лавре) и Трпезној цркви“, наводи се у саопштењу.

Портал наводи коментар старешине Кијевско-печерске лавре митрополита Павла према којем свештенству УПЦ не дозвољавају да уђу на територију Горње лавре, остављајући приступ светињама Доње лавре. Ипак, митрополит је сигуран да уговор о закупу Успенског и Трпезног храма још није раскинут, јер УПЦ о томе није званично обавештена.
На улазу на територију лавре налази се табла са обавештењем за посетиоце да је храм затворен до 2. јануара, следи из фотографија које је објавио портал.
11:50 01.01.2023
Енергетски систем Украјине претрпео је невиђену штету, саопштио је директор компаније „Укренерго“ Владимир Кудрицки.
„Ниво штете је невиђен... Прилично велики део објеката је или оштећен или уништен. И не говоримо само о трафостаницама ‘Укренерго’, говоримо, нажалост, о електранама – термо и хидроелектранама, комбинованим електранама које производе струју и грејање за наше градове“, рекао је он.
Према његовим речима, да би се потпуно обновио енергетски систем земље могле би бити потребне године.
Он је додао да, иако резервни капацитети помажу у смањењу дефицита у систему, та опрема није предвиђена за дужи рад и мање је поуздана, због чега сваки нови удар на инфраструктуру систем теже подноси.
11:49 01.01.2023
У Кијевској области је у ноћи 1. јануара погођен инфраструктурни објекат, саопштио је на свом Телеграму начелник обласне државне администрације Алексеј Кулеба.
Он је додао да, према прелиминарним подацима, није било жртава. Такође није наведено какав је објекат у питању и природа штете.
09:30 01.01.2023
Више од 16 милиона тона пољопривредних производа извезено је из Украјине у оквиру прехрамбеног споразума, саопштио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.
„Захваљујући коридору који смо отворили, више од 16 милиона тона жита и житарица испловило је из лука Украјине и стигло у цео свет“, написао је Ердоган на Твитеру.
08:47 01.01.2023
У протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су 378 ганата из топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122мм, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.
Гађани су окрузи пет насеља ДНР. У нападима је рањено пет цивила и оштећене три зграде.
Током борби уништена је једна украјинска хаубица 2С1 „Гвоздика“, три тенка (два Т-72Б и Т-64БВ) и четири оклопна возила, а убијено је до 30 украјинских војника, додаје се у саопштењу.
08:39 01.01.2023
Група „Вагнер“ је учествујући у специјалној операцији у Украјини ухватила велики број заробљеника, изјавио је за Спутњик оснивач групе Евгеније Пригожин, који је посетио борце у новогодишњој ноћи.
„Има много заробљеника. Неко је рањен, неко уплашен. Неко се борио до краја и био приморан да изађе са подигнутим рукама како би спасио животе својих другова“, рекао је Пригожин.
Према његовим речима, борци групе не понашају се окрутно према заробљеницима.
Он је објаснио да се најсуровије према њима понашају они који их заробљавају, јер се то дешава на линији фронта, где они представљају непријатеља са оружјем у рукама.
08:11 01.01.2023
Од 1. јануара ступио је на снагу указ председника Русије Владимира Путина од 25. августа 2022. о повећању бројности руских оружаних снага. Број припадника руске армије повећан је на 2.039.758 људи, од којих је 1.150.628 војника.
08:07 01.01.2023
Током протекла 24 часа украјинске снаге претрпеле су значајне губитке у људству и техници, саопштио је портпарол Народне милиције Луганске Народне Републике мајор Иван Филипоненко.
Према његовим речима, убијено је и рањено до 90 украјинских војника, а уништено три тенка, пет оклопних транспортера, две беспилотне летелице и 16 специјалних возила.
Украјинске оружане формације гађале су протеклог дана Первомајск на који је испаљено три ракете из вишецевног бацача ракета М142 „Химарс“ америчке производње. У нападу је рањено шест цивила и оштећена је зграда Централне градске болнице.
Такође су ракетирана и насеља Чмировка и Рубежно, додао је портпарол.
07:58 01.01.2023
Запорошка и Херсонска области, ДНР и ЛНР потпуно су прешле са гривне на рубље.
07:56 01.01.2023
Изнад Белгорода и Белгородске области активиран је систем за противваздушну одбрану. Оборене су четири ракете, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
Према прелиминарним информацијама, нема жртава. У селу Нова Нелидовка разбијени су прозори на четири приватне куће.
07:53 01.01.2023
Узбуна за ваздушну опасност је током ноћи објављена на територији целе Украјине. Власти Кијева саопштиле су да су се у украјинској престоници чуле експлозије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала