- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Војно-технолошка достигнућа Ирана у 2022. години

© Фото : Министарство одбране ИранаИрански дрон Kian-2 или Arash-2
Ирански дрон Kian-2 или Arash-2 - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
Иран је у 2022. години наставио да развија ново наоружање и борбену опрему, као и да модернизује застареле моделе.
У септембру ове године, на паради у част „Недеље свете одбране“ представљене су две нове ракете: Rezvan и Khaybar Shekan, које је пројектовао Аерокосмички департман Корпуса чувара исламске револуције.

Ракетно наоружање

Rezvan је једностепена високопрецизна балистичка ракета са одвојивом бојевом главом средњег домета најшире класе борбених ракета „земља-земља“.

Rezvan ради на течно гориво. Бојева глава, која може да се одвоји током лета или у његовој завршној фази, опремљена је конвенционалним експлозивом. Иранци тврде да Rezvan има способност уласка у атмосферу брзином осам пута већом од брзине звука, односно, 8 маха (око 10.200 километара на час).

Перформансе које су Иранци објавили у вези са овом ракетом поклапају се са руском хиперсоничном крстарећом ракетом „Циркон“, што је мало вероватно.
Максимални домет дејстава износи 1.400 километара. Ракета може бити лансирана са стационарних и мобилних земаљских платформи.
Khaybar Shekan је једностепена високопрецизна балистичка ракета средњег домета треће генерације са одвојивом борбеном главом најшире класе борбених ракета „земља-земља“. Ради на чврсто гориво. Њена бојева глава тешка 500 килограма, опремљена је брзоделујућим моћним експлозивом, издржава високе температуре и способна је да се одвоји током лета или у његовој завршној фази.
Максимални домет ракете Khaybar Shekan је 1.450 километара.

Иранци тврде да је ракета Khaybar Shekan погодна за маневрисање и способна да лако савлада противракетни непријатељски систем. Захваљујући дизајну бојеве главе и специјалним врховима крила повећана је могућност маневрисања овом ракетом у завршној фази у циљу супротстављања противракетним системима.

Ова ракета је веома прецизна, при чему је брзина бојеве главе у моменту контакта са метом 2-3 маха.
Још једна важна способност ракете је њен оптималан дизајн, који јој даје тежину за трећину мању него код сличних система, а време њене припреме и испаљивања мање је за једну шестину времена него код аналогних модела.
Ова ракета је дужине 10, 5 метара, пречника 80 центиметара и тежине 4,5 тона са бојевом главом тешком 500 килограма. Корпус ракете направљен је од композитног материјала.
Једна од предности ракете су њене мање димензије у поређењу са аналогним моделима, захваљујући чему се у ограниченом простору подземних ракетних база може чувати већи број ракета.
Khaybar Shekan је способна да користи широк спектар лансирних платформи. Представљене ракетне платформе Khaybar Shekan, на којима се налазе две ракете су дворакетне, монтиране на полуприколице које вуку друмски комерцијални тегљачи са 10 точкова.
Ирански дронови кавер - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
СВЕТ
Све о иранским дроновима
Сви делови лансирне платформе су смештени у контури приколице, што олакшава њено маскирање, чинећи да изгледа као контејнер од 40 стопа или полуприколица са тендом.

Беспилотне летелице (дронови)

Командант морнаричких снага Ирана контраадмирал Шахрам Ирани саопштио је 22. новембра да ће се саставу наоружања прикључити и нови јуришни хеликоптери и беспилотне летелице великог домета.
Саопштено је да ће хеликоптери нове генерације бити коришћени за праћење бродова. Са своје стране, дронови ће омогућити јединицама Ратне морнарице да бране подручје пречника 2.000 километара. Системи који су заступљени у наоружању омогућавају истовремену контролу стотина дронова ради испуњавања различитих задатака.

Нови дронови

Kaman 22
Прва широкотрупна беспилотна летелица домаће производње. Може да носи све врсте муниције. Тестирана је 24. фебруара 2021. године, а масовна производња почела је 2022. године.
Намена — извиђање и ваздушни напади на циљеве из ваздуха
Трајање лета — 24 часа
Домет — 3.000 километара
Борбена снага — 300 килограма експлозива и специјалне опреме
Важна карактеристика: Kaman 22 је направљен према америчкој технологији.
Војни стручњаци истичу да је Kaman 22 копија америчког дрона MQ-9 Reaper, али компактнијих димензија.
Kaman 22 је опремљен ракетама и може да погоди циљеве на удаљености до 1.000 километара.
CC BY 4.0 / Tasnim News Agency (cropped photo) / Ирански дрон Kaman-22 са увећаним трупом
Ирански дрон Kaman-22 са увећаним трупом - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Ирански дрон Kaman-22 са увећаним трупом
За Kaman 22 направљена је цела линија високопрецизне (паметне) муниције и друго наоружање. У њу спадају: ракете класе „ваздух-ваздух“ (Azarakhsh, Majid); ракете класе „ваздух-површина“ (Shafaq, Sattar-4, противтенковска навођена ракета Almas); као и противбродске крстареће ракете, хибридне летелице (дрон – крстарећа ракета Heydar-1); високопрецизне бачене клизне бомбе са ласерским навођењем; конвенционалне бачене бомбе; мале бомбе.
Према саопштењу иранске команде, муниција Heydar-1 је хибрид дрона и крстареће ракете ваздушног лансирања, односно, заправо је дрон-камиказа. Има домет од 200 километара,а брзина ракете у тренутку погађања циља достиже 1.000 километара на сат (0,8 М).
Shahed 149 Gaza
Овај дрон користи Корпус чувара исламске револуције. Назван је у част подручја Газа, управо у част борбе Палестинаца против Израела. Тестиран је у априлу 2022. године.
Shahed149 Gaza је први ирански висински дрон са могућношћу дугог лета са турбомлазним мотором, који је према димензијама, форми и намени сличан америчком моделу MQ-9 Reaper.
CC BY 4.0 / Fars Media Corporation (cropped image) / Ирански дрон Shahed 149 Gaza
Ирански дрон Shahed 149 Gaza - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
Ирански дрон Shahed 149 Gaza
Намена — извиђање и ваздушни напади на циљеве
Трајање лета — 35 часова
Домет — 2.000 километара уз брзину од 350 километара на час
Плафон лета — 11.000 м
Борбена снага — Под крилима чији је распон 21 м и трупом може да носи до13 бомби и 500 килограма електронске опреме.
Карактеристике: турбомлазни мотор.
Дужина: 10, 5 м
Распон крила: 21 м
Висина: 3,2 м
Погон: 1 турбомлазни мотор, снаге од 650 до 750 коњских снага (процена)
Пропелери: четворокраки
Војна вежба иранске војске - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Тајна успеха иранских дронова: Преко 40 разлитих модела, напретку допринела сарадња са Кином / фото/
Авионика:
Електронско-оптичко/инфрацрвеним сензори, укључујући:
Камеру за дневно снимање са увећањем од најмање 100-120 пута
Термовизијску камеру
Ласерски даљиномер
Мониторинг животне средине у пречнику од 500 километара
Откривање невидљивих авиона у пречнику од 500 километара
Антену за сателитску комуникацију
Модернизовани Bavar-373
Иран је 2022. године наставио унапређивање ПВО система Bavar-373, који, према тврдњама Иранаца, већ надмашује руске системе С-400.
Bavar-373 користи неколико радара за истовремено откривање до 300 мета и, према саопштењу, може да прати до 60 и уништи шест. Домет уништавања Bavar-373 је укупно 210 километара (С-400 и С-300Б4), који могу да уништавају циљеве на удаљености од 400 километара брзином од 14 маха).
Bavar-373 може имати одређене предности у односу на своје руске конкуренте – као што је могућност бржег распоређивања.
Нису познате детаљне карактеристике унапређеног Bavar-373. Али, према информацијама посматрача, комплексу је додат мобилни радар.

Унапређено авионско наоружање

Иран је током ове године наставио модернизацију авионског наоружања. Застарели авиони Су-22, Ф-4 или Ф-7 опремљени су навођеним високопрецизним бомбама „Јасин“ сопствене производње. Асортиман произведених пројектила знатно је проширен.
Главне варијанте иранских планираних бомби су „Балабан“ домета до 25 километара, као и „Јасин-1000“, „Јасин-2000“ пречника дејства до 50 километара. У 2022. години опремљене су бојевим главама од 100, 225, 300, 450 и 925 килограма.
Такође, 2022. године иранска војна индустрија покренула је серијску производњу модификације „Јасин-1000ЕР“ и „Јасин-500ЕР“ домета око 150 и 200 километара. Навођење се одвија преко инерцијалних и сателитских навигационих система. Током ове године, инжењери су радили на имплементацији активне самонавођене главе у бомбе из серије „Јасин“.
На тај начин, без обзира на оштре финансијско-економске санкције, иранска војна индустрија наставља да развија и производи најсавременије врсте наоружања и војне опреме.
Лансирање иранске ракете - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Иран тестирао нову навођену ракету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала