- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

За тридесет сребрњака: Кијевске власти отимају највећу православну светињу у Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
После прогона Украјинске православне цркве, украјинске власти су почеле да одузимају храмове Кијевско-печерске лавре, рекао је Спутњику председник одељења Московске патријаршије за односе са јавношћу Владимир Легојда.
„Након велике кампање лажи и прогона Украјинске православне цркве, украјинске власти су почеле противзаконито да одузимају светињу - Кијевско-печорску лавру. То се није десило у животу Цркве од времена безбожне совјетске власти. Протеривање верника одвија се уз ћутање оних структура које нису остављале без реакције сваку, чак и потенцијалну претњу верским слободама. Атмосфера у Украјини је таква да је тешко поверовати у могућност легалног враћања права“, рекао је Легојда.
Он је истакао да се у Руској православној цркви моле „за своју браћу у Украјини“.
„Мислим да се моле многи православци широм света који су утучени овим еклатантним безакоњем. Украјинске власти виде у светињи, коју је подигло и сачувало неколико генерација верника, тридесет сребрника за које ће купити марионетску „цркву“ расколника“, закључио је представник РПЦ.
Свештенству канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) забрањен је приступ двема црквама Кијевско-печерске лавре, саопштио је украјински портал „Страна“.
„Од данас је за Украјинску православну цркву затворен приступ у два храма Горње лавре – Успенском сабору (главном храму Кијевско-печерске лавре) и Трпезној цркви“, наводи се у саопштењу.
Портал наводи коментар старешине Кијевско-печерске лавре митрополита Павла према којем свештенству УПЦ не дозвољавају да уђу на територију Горње лавре, остављајући приступ светињама Доње лавре. Ипак, митрополит је сигуран да уговор о закупу Успенског и Трпезног храма још није раскинут, јер УПЦ о томе није званично обавештена.
На улазу на територију лавре налази се табла са обавештењем за посетиоце да је храм затворен до 2. јануара, следи из фотографија које је објавио портал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала