- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Родила је Рељу, „скувала“ злато за Србију и воли Русију – Бојана за Спутњик: „Нисмо се предале!“

© Sputnik / Лола ЂорђевићБојана Дрча
Бојана Дрча - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Година за нас остаће упамћена и по успеху српских одбојкашица које су одбраниле светско злато у Пољској. Сјајан тим сачињен од насмејаних лица чинила је и Бојана Дрча, пре свега мама једног Реље, одбојкашица Лељинградска и најбоља техничарка света. О каријери у Русији, репрезентацији и повратку на терен Дрча је говорила за Спутњик.
За спорт је осим талента као што је добро познато потребна и велика воља. Прави спортски хероји враћају се после тешких повреда, непријатних дешавања што у каријери што у приватном животу, а посебно се треба поклонити женама које на терен изађу после порођаја и играју боље него икад.
Бојана Дрча није могло без одбојке, постала је мама дечака Реље, али је обука дрес Црвене звезде и само наставила где је стала, а испоставиће се заправо да је надмашила саму себе.
Каријеру је наставила да гради у Русију коју воли и како истиче окружење јој прија јер као и у Србији и тамо може да чује коментаре попут оних да су „Срби и Руси браћа“. Дрча играла за Лењиградску, а претходно је у Русији носила дресове Омска и Локомотиве.

„Играла сам две године у Каљинграду. Русија ми је добро позната, у Омску сам била са Зораном Терзићем, била сам млада, а сада сам у другом клубу у Санкт Петербургу. У Русији ми је увек било лепо. Многе играчице имају страх јер је велика земља, зима је, али ја то нисам тако доживела. Волим Русију, драго ми је што сам део руске екипе и надам се да ћемо играти добро. Прихваћена сам врло лепо увек била, коментари да су Срби и Руси брaћа чују се и овде“, рекла је Бојана у разговору за Спутњик.

Одласку у Русији претходио је невероватан подвиг са репрезентацијом Србије коме се Бојана посебно радовала јер је поред тимске добила и награду за најбољу техничарку на свету. Српска одбојкашица на претходним шампионатима није могла толико да дође до изражаја јер се Србија ослањала на сјајну Мају Огњеновић, али по завршетку Мајине репрезентативне каријере Бојана је добила своје место као стартна техничарка.

„Наравно да ми значи. У суштини када сам се враћала одбојци после порођаја имала сам жељу само што више да играм, било ми је тешко да помислим да сам сад мама и да сам завршила са претходних животом када је реч о одбојци. Имала сам огромну жељу да се вратим у репрезентацију, иако нисам имала представу о томе да ли ће Маја бити ту. Једноставно волим да играм за репрезентацију, коцкице су се поклопиле, прија ми што ми је указана прилика да се покажем у најбољем светлу“, истакла је Дрча за Спутњик.

Бојана је после порођаја заблистала и почела да игра чини се и боље него претходно. Син је унео потпуно нову енергију и њен живот и како истиче сада нема места за нервозу после лоше утакмице што је чини много бољом.

„Каријера је другачија. Сада немам толико времена за одмор, све је усмерено ка Рељи он је приоритет, али имам огромну подршку супруга, две баке, све функционише како треба. Дефинитивно је другачије, али и лепше. Нема нервозе, када је тренинг лошије урађен не трошим време на томе да будем незадовољна. Када дођем кући мене чека Реља који нема појма да ли је мама лоше тренирала или је нервозна због утакмица, ја сам само његова мама, то је нешто најлепше“, кроз осмех прича Бојана.

Иако неке њене колегинице после стварања породице одлуче да заврше спортску каријеру, Дрча је препознала да ће јој дете донети посебну мотивацију и зрелост којом на терену може да допринесе на невероватан начин.
„Сигурно је допринело. Он ме је оплеменио и променио на бољи начин. Сада имам бољи однос према спорту и каријеру, дефинитивно сам у зрелим годинама и када је одбојка у питању“, сложила се српска одбојкашица.
Српске одбојкашице земљу су обрадовале златном медаљом и 2018. године, због чега је мало ко веровао да ће се поново окитити најсјајнијим одличјем јер је одбрана злата можда и најтежи подвиг у сваком спорту.
Међутим, златне Српкиње имале су свој циљ и слушале су једна другу.
„На Светско првенство смо кренуле са циљем да се злато одбрани. Многи су причали да ће бити тешко, немогуће, да то није та репрезентација, али мој утисак је да смо играле тимски, нисмо се предале ниједног тренутка, није било лако иако резултатски тако делује. Расле смо из утакмице у утакмицу и стицале самопоуздање које нам је на крају донело златну медаљу“, поносна је Дрча.
Најтежа утакмица одиграна је у четвртфиналу шампионата против Пољакиња које су играле пред домаћом публиком. После велике борбе у пет сетова Српкиње су показале да су несаломиве, а Бојана је бриљирала, како намештањем поена за саиграчице, тако и спектакуларним „кувањима“ којима је освајала и директне поене.
„Против Пољске смо одиграле дефинитивно најтежу утакмицу на првенству.Пољакиње су биле мотивисане, играле сјајно, са наше стране видела се нервоза. Знале смо да нам та утакмица доноси борбу за медаљу, желеле смо у полуфинале. Практично смо добиле четврти сет, али смо га на крају изгубиле. Без обзира на све, у петом сету смо причале међусобно да уђемо мирно. Било је тешко, неизвесно и напето све до самог краја. Најпоноснија сам на ту утакмицу, све је после ње било лакше“, присећа се српска одбојкашица.
Када су ушле у финале више није било оклевања, ишле су по ново злато, а Бојана је поново била на висини задатка, и уз основни посао техничара Србији је помогла и новим и новим сјајним „кувањима“ за поене.

„При уласку у финалу био је циљ да се првенство освоји. Биле смо фокусиране и спремне да дамо све од себе јер смо стварно желеле тај пехар и златну медаљу. Показале смо то на терену све заједно, јесте Тијана Бошковић наш лидер и неко ко носи репрезентацију и ко ће добити лопту у најкритичнијим моментима, али свака од нас је допринела томе и стварно смо играле као тим. Почело је са грешкама, али то је само због жеље за победом, да не дамо Бразилкама да нам узму ниједан сет. То је карактер који нам није дозволио да паднемо“, објаснила је Дрча.

Светском првенству претходила је напорна Лига нација која је трајала дуже од месец дана током лета, али упркос томе колико је била тешка српске одбојкашице освојиле су бронзану медаљу.
„Лига нација јесте изазовна, али нешто најлепше је да играш за своју земљу на великом такмичењу. Тај систем је такав какав јесте, та путовања су напорна, идеш из Европе у Азију, па се враћаш у Европу, јесте тешко, али увек имамо мотив“, истакла је Бојана и још једном подвукла колико воли да игра у националном дресу.
Један од најупечатљивијих знакова женске одбојкашке репрезентације је осмех и раздраганост. Где год да су ишле заједно пратило их је добро расположење што је један од најважнијих фактора за успех.
„Атмосфера је увек сјајна, стварно смо дуг период заједно, усмерене једна на другу, па и у породици је тешко када си сваки дан са истим људима, али стварно никада није било проблема. Влада породични однос, подршка смо једна другој, када видимо да је нека од нас нервознија не прави се негативна енергија. То нас краси и утиче на резултате“, уверена је Бојана.
Разговор је завршила подвлачећи да колико год је срећна и поносна верује да српски тим неће стати и да имају простора за још успеха.

„Имала сам значајну улогу на Светском првенству. Репрезентација Србије је увек претендент на медаље, увек идемо ка врху, не знам да ли је круна, али могу да кажем да сам задовољна и срећна што сам део оваквог тима. Има ту још простора за велике ствари“, завршила је разговор за Спутњик Бојана Дрча.

Селектор одбојкашке репрезентације Србије Данијеле Сантарели - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
СПОРТ
Италијан је отишао, али је оставио поруку: „Србија на посебном месту у мом срцу“
Данијеле Сантарели - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2022
СПОРТ
Србија и Турска „размениле“ Италијане!
Селектор одбојкашке репрезентације Србије Данијеле Сантарели - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СПОРТ
Турска је умешала прсте и прети да поквари савршен посао Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала