- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ спрема заједнички одговор на раст заражених ковидом у Кини

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЕУ застава
ЕУ застава - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Здравствени стручњаци влада ЕУ ће у среду, 4. јануара, разговарати о заједничком одговору на раст заражених корона вирусом у Кини, саопштило је данас портпаролка шведског председништва Европске уније.
Претходни разговори здравствених стручњака влада ЕУ, здравствених агенција ЕУ и представника Светске здравствене организације о ситуацији са корона вирусом у Кини, који су одржани 29. децембра прошле године, нису довели до заједничког закључка, преноси Ројтерс.
Италија је тражила да остале чланице ЕУ следе њен пример и уведу тестирање путника из Кине, с обзиром на најаву Пекинга да ће 8. јануара укинути забрану путовања из земље, али није наишла на подршку остатка ЕУ.
Европска комесарка за здравље и безбедност хране Стела Кириакидес је 29. децембра упутила писмо владама ЕУ, у коме им препоручује да повећају обим геномског секвенцирања инфекција ковида-19.
Друга препорука комесарке је да владе прате биолошки састав воде за пиће, између осталог и на аеродромима, да би могли да открију евентуално нове сојеве вируса који могу да стигну из Кине.
Према речима Кириакидес, ЕУ треба да буде "веома опрезна" због недостатка веродостојних епидемиолошких података о ситуацији са корона вирусом и тестирањем у Кини.
Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) је прошле недеље саопштио да у овом тренутку не препоручује никакве посебне мере за путнике које долазе из Кине.
Према саопштењу ЕЦДЦ, сојеви корона вируса које циркулишу у Кини већ постоје у Европској унији, а велики проценат грађана ЕУ је вакцинисан, тако да не постоји велики потенцијал за нови талас инфекција из Кине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала