- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Прогнозе британских аналитичара: Шта чека руску и светску економију

© Sputnik / Алексей СухоруковРубља и долар
Рубља и долар - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Центар за економска и пословна истраживања (ЦЕБР), једна од најугледнијих аналитичких институција у свету, представио је своју визију глобалног развоја у овој години. Британски аналитичари ове године очекују светску рецесију, пише портал „Аргументи и факти“.

У новој 2023. години аналитичари Русији предвиђају пад БДП-а за 2,8 одсто што ће, како се наводи, ипак омогућити земљи да задржи титулу девете економије света на листи Центра за економска и пословна истраживања.

Очекује се да ће Сједињене Америчке Државе и наредних година бити светски хегемон, али да ће 2032. године Кина преузети примат. Пекинг ће бити на водећој позицији најмање до 2037. године. Треће место водећих економија света 2037. године заузеће Индија која ће 2023. годину завршити на петом месту. На дну ранг-листе традиционално су микродржаве са микроекономијом – Тонга, Палау, Микронезија, Маршалска острва, Кирибати и Науру заузимају последња места – од 185 до 190.

„У Америци је забележена рекордна инфлација у последњих 40 година. Америчке власти очекују њен пад тек крајем ове године. То значи да ће се током 2023. године и у Америци и Европи водити оштра монетарна политика која неће успорити само раст цена, него и потрошачку активност и производњу. Такви процеси у водећим светским економијама неизбежно ће утицати и на треће земље, зато је веома велика вероватноћа да дође до глобалне рецесије. Али она неће бити дуготрајна, јер су привреде земаља попут Кине, Индије или Бразила већ довољно ојачале да издрже негативне утицаје у глобалној економији“, рекао је шеф аналитичког одељења Банке Русије Игор Штерн.

Ако руска економија не буде под утицајем спољних шокова, онда ће раст БДП-а у Русији 2024. године бити 1,5-2%, закључује Штерн.
Рецесија - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СВЕТ
У ЕУ ништа добро: Шта нас чека у 2023?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала