- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Заменио је Београд за Москву – и није погрешио: „Даћу све од себе да заслужим позив Србије“

© Фото : ФК ЦСКАСаша Здјелар
Саша Здјелар - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Саша Здјелар је један од српских фудбалера који играју у Руској Премијер лиги. Искусни везиста који се са Орлићима попео на кров света 2015. године на Новом Зеланду рекао је за Спутњик, у новогодишњем интервјуу, да је био изненађен позитивним пријемом у Москви где наступа за ЦСКА.
Здјелар је говорио и о томе како је дошло до тога да за „сићу“ напусти Хумску и због чега је изабрао баш Москву као наредну дестинацију, сјајни дефанзивни везиста се осврнуо на свој Партизан и томе шта му је потребно да свргне Црвену звезду која је засела на трону, а дотакао се и Славише Јокановића који води Динамо из Москве.
После две православне земље, ред је дошао и на трећу – Русију. Какав је осећај, да ли се у Москви осећаш као код куће?
„После путовања од Србије, преко Грчке и Шпаније, на ред је дошла и Русија. Земља у којој смо ми Срби, одувек били лепо прихваћени. Што се тиче ЦСКА, дочекали су ме феноменално. Навијачи су практично после три дана скандирали моје име. Прихваћен сам на један прелеп начин и то ме је пријатно изненадило“.
Москва је велики град, ко ти прави друштво, да ли је дуго било потребно да се адаптираш на нову средину?
„Ту сам са девојком Андреом, живимо заједно. Дошао сам у моменту када је сезона већ почела. Јако сам задовољан што сам дошао у средину где има пуно квалитетних играча. Прихваћен сам одлично и брзо сам се изборио за место стартера.
Потписао си уговор на три године. До сада си одиграо 19 утакмица у свим такмичењима, и даље се чека првенац....
„Јако сам задовољан како се ствари одвијају. Истина, чека се тај првенац. Полако, доћи ће и он. Адаптирао сам се брзо, прихватио неке захтеве који се траже и сигуран сам да ћу након што прођем прве комплетне припреме са ЦСКА играти још бољи фудбал. Бићу још спремнији после припрема које крећу 6. јануара.
Када се помене ЦСКА, прва асоцијација свима у Србији који прате фудбал су Милош Красић и Зоран Бамби Тошић. Да ли их и даље памте као легенде које су оставиле дубок траг међу „армејцима“?
„Наравно, мислим да у овом моменту има много играча с наших простора који су дуго играли за ЦСКА и оставили траг. Сви се радо сећају Бамбија и Красића. Сви их помињу, оставили су дубок траг, освојили много трофеја. Ипак, не могу да изоставим и Рахимића, Олића, Влашића... Сви су они имали овде јако леп третман, а нама су отворили врата да нам буде још лепше и лакше што смо дошли у ЦСКА“.
Можеш ли да појасниш ситуацију око твоје излазне клаузуле када си напуштао Хумску за „симболичних“ 500.000 евра. Партизан је изгубио „кичму“, а ЦСКА добио топ појачање за „сићу“?
„Постојала је у том новом уговору излазна клаузула. Ја сам клубу изашао у сусрет и нисам хтео да одем без обештећења у тренутку када је истицао стари уговор. Партизан би морао да плати казну да се то догодило, а ја то никако нисам желео, јер су црно-беле боје од малена у мојој кући. Сели смо и договорили се џентлменски. Потписан је нови уговор, у њему је стајало да могу да одем у случају добре понуде, која ми одговара, а стављена је та симболична клаузула. Било је доста добрих понуда, али понуда ЦСКА била је по мојој мери и прихватио сам. Желео сам да одем и да напредујем, да се опробам у квалитетнијој лиги од наше Суперлиге“.
Два московска тима – твој ЦСКА и Динамо, деле четврту позицију у Руској Премијер лиги. Да ли си се после меча против Динама за крај полусезоне, видео и поздравио са Славишом Јокановићем?
„Изгубили смо од Динама 2:1, а наравно да смо Славиша и ја попричали по завршетку сусрета. Стандарно, фудбалске ствари. Јокановић је јако добар тип, одличан тренер. Честитао сам му на победи, у пријатељским односима смо заједно напустили стадион. Драго ми је због њега, ради добар посао у Динаму“.
Партизан на зимској паузи заостаје за Црвеном звездом десет бодова. Док си био у Хумској нисте успели да прекинете доминацију љутог ривала. Узели су „дуплу круну“ пре твог одласка, у чему мислиш да је проблем и када ће Партизан поново бити шампион?
„Партизан мора и може боље, то не спорим. Пет година нисмо освојили титулу, знамо да навијачи очекују трофеј што је пре могуће. Није лако рећи, треба направити велики посао. Ситуација је тренутно таква. Ми смо имали прилику да освојимо титулу прошле сезоне, али смо пропустили ту прилику због неких наших грешака. Сада је ту Гордан Петрић и ситуација је доста боља, после лошег старта, када је Звезда већ направила велику разлику. Ситуација је кристално јасна, Звезда практично има два тима и може да игра на више фронтова, али Партизан је показао да може да парира црвено-белима. Потребно је само добија и те 'мале утакмице' како би се вратио на трон“.
Да ли је добро за српски фудбал што два клуба константно воде главну реч?
„Потребно је више бољих клубова како би се подигао квалитет фудбала у Србији и како бисмо напредовали. Ова сезона доноси пуно. Победник директно иде у Лигу шамиона, и тек онда ће се направити још већа разлика јер ће бити више новца за појачања и квалитетне играче. Морамо да будемо реални да ми имамо два клуба која редовно играју Европу, потребно нам је још екипа да би фудбал био бољи“.
За крај смо сачували питање о репрезентацији. Био си првак света 2015. године са Орлићима, док си за „А“ тим уписао само три наступа. Дошао је Пикси, да ли очекујеш позив уколико се наметнеш добрим играма у дресу ЦСКА?
„Репрезентација је понос и част за сваког од нас. Репрезентација је нешто што се никада не може затворити. Ако селектор мисли да можеш да помогнеш и позове те, ту нема дилеме. Нема ничег лепшег него представљати своју земљу, свој народ. Био сам део екипе која је освојила злато на Новом Зеланду. Сада сам у великом клубу и надам се да ћу својим играма привући пажњу селектора да испрати шта и како радим и да ћу у једном тренутку добити позив. Има пуно добрих играча на мојој позицији, али селектор је тај који одлучује. Даћу све од себе да се докажем још више и надам се да ће позив сам по себи доћи“, закључио је новогодишњи разговор за Спутњик Саша Здјелар.
Владимир Југовић, бивши фудбалер Црвене звезде - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
СПОРТ
Има ли у Србији још Југовића – „последњи“ открива за Спутњик: „Потребан је Божји дар“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала