- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србија има прилику за поправни – и нема право на грешку

© ФИБАСветислав Пешић
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
У једном моменту изгледи репрезентације Србије да се пласира на Светско првенство у кошарци нису били баш најбољи, да не кажемо да су били мали, али је у новембарском прозору тим који предводи Светислав Пешић дошао на корак од циља. Сада је потребно да Орлови остваре још једну победу и обезбедиће пласман на Мундобаскет.
Две утакмице квалификација Орлови ће играти у фебруару, а Светско првенство ће се одржати од 25. августа до 10. септембра 2023. године. Домаћини шампионата биће Индонезија, Филипини и Јапан.

Шта чека Орлове до краја квалификација?

Србија тренутно заузима другу позицију са скором 5-3 на колико је и Грчка, док је Летонија прва са 7-1. Турска и Белгија имају 3-5, а Велика Британија 1-7. Пре свега, потребна је једна победа из две утакмице. Први меч биће против Грчке у гостима (24. фебруар), што је тежи посао, а лакши долази у последњем колу када Велика Британија гостује Орловима (27. фебруар).
Дакле, већ сада је јасно да би победа над Британијом, која је све само није кошаркашка велесила, и то код куће, била довољна да се Орлови пласирају на Мундобаскет. Без обзира на резултат меча против Грчке. Односно, ако победе Грке у Атини, онда у последњем колу Орлови могу и да изгубе.
Када се гледа 2023. година, највећи догађај у кошарци, а један од већих и у свету спорта генерално, биће управо Мундобаскет на јесен, а да би се до тамо дошло, Орлови све карте и пуну концентрацију бацају управо на квалификације. Јер, посао није завршен.
Орлови би без Светског првенства остали само у случају да изгубе и од Грчке и од Велике Британије, а да Белгијанци победе и Велику Британију и Турску.
Компликација је у овим квалификацијама било много... Толико, да су се многи питали чему смисао свега. Највише су трпеле најјаче репрезентације које нису могле да рачунају на играче из НБА и Евролиге, па је било много изненађења.
Сукоб Евролиге и Фибе не јењава, вероватно неће бити неких промена ни у фебруарском прозору, па ни сам селектор Светислав Пешић вероватно до пар дана пред утакмице неће знати на кога може, а на кога не може да рачуна.
„Желим да кажем да су се приоритети променили. Кристеријуми су се променили, систем такмичења такође. Он је апсолутно против свих репрезентација, не само Србије. Значај репрезентације се мења. Укупно гледано, а самим тим и критеријум играча који су кандидати за тим. Сваки успех репрезентације не мора да значи да кошарка напредује. За сваки успех репрезентације може да подигне интерес земље, државе и тако даље, тако и наше. Увек то говорим. Код нас у Србији популарност кошарке се повецћава из године у годину, а потенцијали се смањују. То је контрапродуктивно, то је дисбаланс. Зашто је то тако? Мало смо се смањили. Како бих рекао, клупска такмичења добијају на значају, репрезентативна прелазе у неке турнире. Жеља свих навијача и нас који смо у свему томе директни учесници, не поставља се питање. Због тога смо и ту, да пробамо да урадимо све, колико је у нашој моц́и да дамо максимум за Мундобаскет, а онда и на Олимпијске игре. Због тога сам дошао. Нисам дошао да правим каријеру нити да пишем нову књигу. Моју књигу сам одавно написао, моја каријера одавно је написана. Овде сам дошао због тога“, одговорио је Пешић једном приликом на питање Спутњика.
Један од играча који би требало да буде у екипи је Душан Ристић, човек који је блистао против Турске пре свега у шуту за три поена, а та победао од 77:76 могла би да се покаже на крају и као кључна.

„У фебруару следи тај други прозор, доћи ће брзо, имаћемо две утакмице против Грчке и Велике Британије. Ето, математички нам је једна победа потребна. Када дође време, неће бити калкулација, ићи ћемо да победимо обе утакмице и да потврдимо одлазак на Светско првенство. То је још далеко, али када дође време бићу максимално спреман“, поручио је Ристић, кошаркаш Галатасараја, у разговору за Спутњик.

Што се осталих играча тиче, јако је тешко правити процену ко би могао да обуче дрес државног тима. Видећемо да ли ће Црвена звезда и Партизан као евролигаши поново дати своје играче на располагање селектору Пешићу (потенцијално Немања Недовић, Алекса Аврамовић, Лука Митровић...).
Ако то буде случај, Орлови би могли да буду прилично појачани.
Затим, видећемо и какав ће бити статус Николе Милутинова и Дејана Давидовца који наступају за руски ЦСКА и не играју Евролигу.
Видећемо и ко ће од евролигашких играча бити спреман да помогне националном тиму, да ли ће ико моћи (као што су играли Лучићи Гудурић против Турске). Подсећања ради, Василије Мицић је добио забрану од Анадолу Ефеса, а Никола Калинић и Вања Маринковић забрану од шпанских тимова Барселоне и Басконије да заиграју у дресу националног тима.
Дакле, чак ни Пешић вероватно у овом моменту не зна на кога ће све моћи да рачуна, а сам пласман на Мундобаскет би био велика ствар, посебно имајући у виду да Орлови нису играли на Олимпијским играма 2021. године, те да су на Евробаскету били девети.
Једно је јасно: пласман на Мундобаскет је веома близу. А можемо слободно да кажемо и императив гледајући блиску прошлост, садашњост и блиску будућност.
Србија, као кошаркашка велесила, не би (више) смела себи да допушта да пропушта велика такмичења.

Преостали мечеви у квалификацијама:

9. коло
24.2.2023: Грчка – Србија
24.2.2023: Турска – Летонија
24.2.2023: Велика Британија – Белгија
10. коло
27.2.2023: Србија – Велика Британија
27.2.2023: Летонија – Грчка
Детаљ са утакмице Србија-Летонија - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
СПОРТ
Пешићев џокер за Спутњик: „Русија јако важна станица у каријери, пријала ми је“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала