- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад се прерачунао – после сукоба у Украјини, руска војска ће бити још јача /видео/

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПолагање заклетве војног особља 154. одвојеног команданта Преображенског пука
Полагање заклетве војног особља 154. одвојеног команданта Преображенског пука - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2023
Пратите нас
Запад крије свој реп, гура Украјинце да гину шаљући им нове транше наоружања, али у крајњем исходу у стратешком смислу руска војска се кроз украјински сукоб припрема да буде борбено далеко спремнија него што је била пре тога, оцена је војних експерата поводом најављеног новог пакета америчке помоћи Кијеву која обухвата и ПВО системе „Патриот“.
Запад се, сматра генерал у пензији Митар Ковач, прерачунао, мислећи да ће продужењем сукоба oко Украјине исцрпети Русију. Напротив, како истиче, како год да се тај сукоб заврши, руска војска неће бити пред поразом већ ће бити далеко вреднија него пре избијање украјинске кризе, јер је, баш као раније у Сирији, и искуства у Украјини искористила да дограђује технолошка решења у оружју и опреми, од оклопних јединица, ваздушних снага па надаље.

Руска војска се модернизује

„Руски стручњаци већ наводе шта се то модернизује у копненом оружју, почев од тенкова, шта је урађено на прецизности ракетне ватре, где се сада погађа тактички циљеви са мање утрошених средстава, уз војничку логику да се уложи што мање средстава, а да се оствари борбени задатак. То је пренето и на друга средства, у ваздушно-космичким снагама, укључујући сателите“, објашњава Ковач.
Он, међутим, упозорава да одлука САД да Украјини испоруче системе Патриот шаље опасан сигнал о даљем току украјинског сукоба, мада не може да има одлучујући утицај, нарочито што је најављено испоручивање једне батерије тог система.
„Сигурно је да једна батерија, једно средство не може да преломи рат. Може повећати страдања, али је жалосно што су Американци дошли до те линије да дају такво једно средство које је и модерно, налази се у развијенијим државама света, посебно оним које су блиски савезници САД. Доста тих система је распоређено у Европи. Проблем је преиспитујући своју стратегију према Украјини - да ли интензивирати опремање украјинских оружаних снага или застати и тражити неко мировно решење током ове зиме, а у Америци превадала прва опција“, наводи генерал.
Како прецизира, према јавно расположивим подацима, Америка је закључно с децембром дала Украјини наоружања и војне опреме вредне око 20 милијарди долара, док се за наредну годину планира неких 45 милијарди само за наоружање и војну опрему, при чему су ту и друге државе које учествују у опремању украјинске војске.
„Све то даје невеселе прогнозе о даљем току и страдању украјинског народа и војске и распламсавању овог рата који се у условима повећаног ангажовања и учешћа сложених борбених система може ширити на окружење и постати неки регионални европски рат“, са жаљењем констатује Ковач, подсећајући да је Русија још раније истакла да ће испоручивањем Патриота бити пређена црвена линија.
Генерал сматра и да, чим је јавно саопштено да ће ово оружје бити испоручено Кијеву, значи да је већи део програма обуке Украјинаца за руковање њима већ реализован. Забрињава га и најава да ће Кијев добити модерне авионске бомбе ЈДАМ са џи-пи-ес навођењем које се монтирају на ловце Ф-16, а већ су процуреле информације да се украјински пилоти обучавају за те авионе и за хеликоптере Апач.

Патриоти ће бити легитимна мета

Золтан Дани, пензионисани пуковник који се током НАТО агресије прославио обарањем „невидљивог“ америчког авиона Ф-117, оцењује да ће, ако и кад Патриоти буду испоручени Украјини, они одмах постати легитимна мета.
Руси ће, каже, једва чекати да их пронађу и што пре униште, поготову што они могу бити претња за њихову авијацију.

„У сваком случају, тај систем је врло квалитетан и може лако да се употребљава против руске авијације руске и већих дронова пошто Патриоти могу да гађају и циљеве мањих одразних површина. За најмање дронове се користе обичне пушке са оптичким нишанима. На тај начин биће отежано летење руске авијације која је и досад летела на мањим висинама како би их украјинска радарска средства што касније открила и доста успешно су то радили. Али са Патриотом претња ће у сваком случају бити већа“, наводи Дани.

Он објашњава да се Патриот релативно брзо демонтира и премешта за шта је потребно неких 10-15 минута, због потребе да се брзо маневрише јер би супротном лако постао мета.
Ипак, према речима Ковача, Патриоти који се дају украјинским оружаним снагама не могу решити проблеме ПВО Украјине јер је то огроман простор, а једна батерија не може заштитити чак ни цео Кијев. Патриот такође не може да заштити од масовних дронова, тим пре што је логистички гледано, несврсисходно употребити ракету од милион и више долара за дрон који кошта 10.000 долара или евра.
Пуковник Дани напомиње да су руске снаге космичке повећале број сателита које користе за осматрање и уз повољне метео услове лако ће приметити Патриоте, јер они нису мали, поготову ако буду дејствовали чиме се аутоматски демаскира њихов положај. С друге стране, Руси имају квалитетно оруђе земља-земља које може да погађа циљ на једном квадратном метру. Још једна тактика је, како каже, слање ројева дронова – ако пошаљете 100 дронова, нек скину 50 али других 50 ће проћи.

Лош индикатор већег уплитања Америке

Ковач подсећа да у најављеном пакету америчке помоћи нису само Патриоти већ и друго модерно наоружање, што види као почетак процеса и лош индикатор све већег укључивања Америке.
„Поред овог система, и друге земље наставиће опремање Украјине са ракетама мањег домета, почев од цевних система из Немачке, па до ракетних преносних система. Они ће покушати да направе вишеслојну ПВО како би ангажовали авијацију коју већ припремају а пре свега мислим на мигове 29 из Пољске и на Ф 16 из Америке. Питање је само која ће то формација бити и којим редоследом и интензитетом ће се опремати украјинске оружане снаге“, каже генерал, уз опаску да не би ваљало да то пређе у неко веће уплитање Америке јер то може довести њене директне конфронтације са Русијом.
САД желе, верује наш саговорник. и да се европско крило НАТО у будућности сукобљава са Русијом док би оне давале логистику, опремање и извиђање као што чине од почетка сукоба у Украјини

Руске хиперсоничне ракете недостижне за Запад

Међутим, гости Спутњика скрећу пажњу да је Русија бар пет до 10 година испред Запада у хиперсоничном оружју – то је и ракета Сармат која улази у борбено дежурство и која нема такмаца у свету, па Кинжал већ употребљен у Украјини и Циркони на подморницама.

„Изворно сармат је стратегијска ракета која може да обиђе земљину куглу и погоди било коју тачку на свету. То је ракета која је углавном носач за нуклеарне системе, али може бити и са конвенционалним и кинетичким оружјем, што је у будућности вероватније за примену“, наводи Ковач прецизирајући да док Запад има ракете брзине 3-5 маха, Русија већ барата са ракетама брзине од 20-27 маха с променљивом трајекторијом.

„Ништа на Западу типа ПВО нема такву ефикасну могућност да једну тако брзу ракету може да открије, а и ако је открију не могу да је стигну. То је јако велика брзина и тренутно на Западу нема средстава који могу да дејствују против таквих ракета“, каже Дани.
На питање, какве поуке војни стратези могу извући из досадашњег развоја војних дејстава у украјинској кризи Ковач каже да се прво намеће закључак да је бивша СФРЈ била мини модел за наступ НАТО према Русији.
„Глобалзиам као идеологија у својој основи почива на нацизму. Идеологија нацизма је била владање светом, глобализам који предови Америка такође јесте владање светом. То су потвдили минулих деценија свиме што су радили од разбијања и агресије на Југославију, до ширења НАТО до граница РФ, а све је ишло под плаштом демократизације бивших земаља Варшавског уговора. Запад је прекршио сва обећања Русији, угрозио њену безбедности и увукао је у овај конфликт. Све што је урађено до сада јесу елементи агресије хибридне агресије НАТО на Русију - сви елементи су то од међународне сцене, економске, финансијске, до војне. НАТО је изградио Украјину као такмаца са подршком Алијансе да учествује у војној димензији хибридне агресије против Русије“, закључује Ковач.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала