Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Даница Грујичић о списковима руских агената у Србији: Ја сам Штирлиц на мој начин /видео/

© Sputnik / Александар МилачићДаница Грујичић
Даница Грујичић - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
Пратите нас
Као неко ко воли да каже оно што мисли вероватно не бих била подобна за шпијунажу, али се може рећи да сам управо због тога што се одлучно борим снагом својих аргумената Штирлиц на мој начин, каже министар здравља Даница Грујичић поводом чињенице да се нашла на списку „руских агената“ који је направила једна опскурна организација.
Грујичићева се сећа како је 70-их година гледала руску серију „Седамнаест тренутака пролећа“ о руском шпијуну усред фашистичког Берлина, Максу Оту фон Штирлицу који је у Русији, али и другде, постао симбол за врхунског агента.

Неподобна за шпијуна

„Штирлица и његову борбу усред немачке команде тада у Берлину је пратила цела бивша Југосалвија, не само Београд и Србија. Да бисте били такав шпијун морате за то да будете обучени. Да бисте се обучили не можете то урадити за пар месеци, недеља, година, ви морате расти и морате имати заиста одређене психолошке предиспозиције да бисте могли да будете такви и да ниједног тренутка не посумњате у исправност оног што радите“, примећује наша саговорница, додајући да се диви људима који су имали такву свест да раде за добробит свог народа и не поклекну већ остану чврсти у томе да је њихов став једини исправан и да се боре против зликоваца како је то чинио Штирлиц.
Истиче одмах да она спада у особе које ће радије умрети него да не кажу шта мисле и да зато сматра да није за шпијуна.
На питање како онда објашњава да се нашла на фамозном списку, Грујичићева уз осмех констатује да папир свашта трпи.
„Могу да пишу шта хоће и да причају шта хоће, знам ко сам, шта сам, шта иза себе остављам и знам шта још желим да урадим у животу. Уопште ме не тангира ко шта пише, када, зашто пише, сутра ћу вероватно бити немачки шпијун или неки други. Али је занимљиво да упорно траже руске шпијуне у Србији, притом знајући да је српски народ врло беневолентно расположен према руском народу и да ту постоји нераскидива веза која се можда само генетски може објаснити.“
Не може, каже, ником да забрани да се бави таквим стварима, а сматра да је реч о људима који желе да на неки начин скрену пажњу на себе.
„То су личности које нису испуњене, можда добијају и новац да то ураде, а неко можда има и психичке проблеме па мора такве ствари да ради. Има ту више објашњења“, пола у шали а пола озбиљно ће Даница Грујичић.

Нек потраже помоћ психолога или психијатра

Као лекар размишља и да ли би могла да помогне ауторима таквих спискова али, како истиче, не верује да може сем ако немају тумор на мозгу. Препоручује им, дотле, разговор са психологом, а ако овај процени да треба, онда и психијатра.
„Али ако је магнет у реду, скенер у реду ја као неурохирург немам шта да радим.“
На питање да ли је можда виђена као „руски агент“ зато што се школовала у Москви, Грујичићева се присећа да је у Русији, у бившем Совјетском Савезу живела од 16. до 19. године, те да тамо ни у средњој школи, ни на факултету није осетила никакву разлику у односу људи према себи нити је осетила да је њихов ментални склоп другачији него код људи у бившој Југославији у коју се потом вратила. Њени пријатељи су данас угледни лекари с којима, како каже на жалост, није остала у контакту али би можда једног дана волела да их види.
„О шпијунажи наравно не може бити ни речи. Свако има право да воли - неко воли Америку, Енглеску, неко се диви Немачкој. Ја прво волим Србију и то је моја земља, онда волим БиХ јер ми је тата оданде, јер тамо сам проводила лета и јер је то по лепоти једина земља која може да конкурише Србији, и онда је на трећем месту Русија јер сам тамо провела неки део своје младости. Што не значи да не волим и Рим, да ми се не свиђа Копнеханген, Напуљ“, набраја министар здравља.
Питамо је на крају у шали какву је то државну тајну одала кад је заслужила епитет агента.
„Вероватно државну тајну да Србија треба да буде најбоља у региону. То би требало њих питати – на основу чега су они закључили да ако неко има своје мишљење о свему и говори своје мишљење јасно и гласно са аргументима онда је обавезно шпијун. Искрено речено, ми Срби можда зато нисмо ни популарни код неких империјалистичких народа зато што увек имамо своје мишљење о свему. Зато ја обожавам мој народ и само нек такав остане“, поручује Даница Грујичић.
У видеу погледајте целу специјалну Спутњикову емисију о „руским шпијунима“ у Србији, а поводом лова на „Путинове агенте“:
Такође, погледајте и цео новогодишњи интервју са Даницом Грујичић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала