- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Москва из доба јуре: Каква су чудовишта насељавала тло руске престонице пре више милиона година

CC0 / / Диносаурус
Диносаурус - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
Пратите нас
Тамо где се данас уздижу куле Кремља и где облаке парају солитери „Москва ситија“ у мезозоику се простирало Средњоруско море. У његовим дубинама огромна чудовишта ловила су октоподе дугачке више метара, изнад воде су летелли крилати љускавци, а на ретким острвима обитавали су диносауруси.
Сада, после више од 150 милиона година, научници могу с релативном прецизношћу да опишу тај фантастични живот на месту савремене Москве, преноси портал Културологија.ру.

„Московска“ створења – од сићушних до гигантских

Престоница Русије се налази на дну некадашњег мора, у којем су обитавала разна створења, од сасвим сићушних организама до правих џинова. Поред главоногих мекушаца амонита и белемнита, ту су свој плен ловили огромни организми, попут лигњи и лигњи-вампира дугачких од 10 до 20 метара, као и морских љускаваца, плиосауруса, плезиосауруса и ихтиосауруса.
У Москви и Подмосковљу се до данас могу срести фосили из доба јуре, на пример - увијене седефне шкољке амонита и уске купе белемнита. Археолози проналазе зубе древних морских животиња које су их ловиле. Посебно често се фосили проналазе у јужним и западним деловима Москве.
Амонити који су живели на тој територији пре 150 милиона година били су плен великих подводних рептила. Морски крокодили, плезиосауруси и плиосауруси који су пливали по морском дну јели су њихове велике шкољке. У водама мезозоичког мора постојао је веома дугачак ланац исхране. Свака ситнија врста била је плен неке крупније.
На острвима Средњоруског мора све је врвело од живота. Тамо је расла огромна древна папрат и обитавали су оклопљени водоземци и диносауруси, тероподи и сауроподи. У слатководним језерима пливале су рибе плућашице и преци савремених ајкула који су касније изумрли.

Шта је било пре и после Средњоруског мора

Пре појаве мора на територији данашње Москве налазиле су се мочваре и језера, а након „морског“ периода, када се вода повукла, ту је почело да се подиже копно, а клима тог дела Земље поново је постала топла и влажна, каква је данас у Средоземљу. Када су се на том подручју појавили први припадници људског рода, појавили су се ледници и клима је постала арктичка.
Када су нестали ледници, на територији будуће Москве појавили су се мамути, крзнати носорози, бизони, мошусна говеда, џиновски јелени и првобитни људи. Током читаве историје постојања Земље на том месту су се стално смењивали вода и копно. И не само то, на том подручју, према мишљењу археолога, у разним периодима је постојало тридесетак различитих мора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала