- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Рађа се петројуан: Британски медији најављују формирање новог светског енергетског поретка

© Sputnik / Alexander Yuriev / Уђи у базу фотографијаНовац
Новац - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2023
Пратите нас
Спремност Кине да пређе на куповину нафте из земаља Персијског залива у јуанима води ка формирању новог светског енергетског поретка, пише британски лист "Фајненшел тајмс", позивајући се на експерте.
Како наводи аналитичар швајцарске банке "Кредит Свис" Золтан Пожар, Кина већ неко време повећава куповину нафте и течног природног гаса од Ирана, Венецуеле, Русије и низа афричких земаља за своју националну валуту, али је састанак кинеског председника Си Ђинпинга са лидерима земаља чланица Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива у децембру означио „рођење петројуана“. На том састанку је, између осталог, кинески лидер рекао да је Пекинг спреман да подстиче трговину нафтом и гасом са овим земљама у јуанима.
Према речима Пожара, „Кина жели да ревидира правила глобалног енергетског тржишта” у оквиру стратегије за смањење трговине у доларима, коју подржавају и кинески партнери из БРИКС-а и низ других држава у тренутку када се девизне резерве у доларима претварају у политичко оружје САД и ситуације са замрзавањем руске имовине због ситуације у Украјини. У тексту се наглашава да сарадња Кине и арапских држава може укључивати заједничка истраживања и производњу нафте и гаса у Јужном кинеском мору, као и улагања у рафинерије, хемијску индустрију и постројења за производњу производа од пластике.
Пожар је указао да би реализација свих ових пројеката у јуанима представљала огроман помак у глобалној трговини енергентима. Експерт је истакао да долазак у први план кинеске националне валуте као главног глобалног средства плаћања за енергетске ресурсе изгледа још вероватније, с обзиром на чињеницу да је земљама са највећим доказаним резервама нафте (Русија, Иран, Венецуела, земље Персијског залива, Индонезија и државе у северној и западној Африци) Кини лижа од Сједињених Држава по својим политичким и економским погледима.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала