- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Докле ће сукоб интереса да буши лопту?

© Фото : ФИБАЂанмарко Поцеко
Ђанмарко Поцеко - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Кошарка се данас, ван НБА лиге, сусреће са много проблема, а један од највећих је однос, односно сукоб Фибе и Евролиге. Он траје годинама и паралише посебно европску кошарку. Доводи до бројних апсурда и прави огромне проблеме репрезентацијама, али и клубовима. Има ли светла на крају тунела?
Одласком Ђордија Бертомеуа са врха Евролиге појавила се идеја и нада да би Евролига са Дејаном Бодирогом на челу могла да нађе заједнички језик са Фибом и да се реше сви проблеми.
Докле се стигло у томе?
Можда је најбољи увид у целу причу пружају речи које је упутио генерални секретар Међународне кошаркашке федерације (ФИБА) Андреас Заглис.
Он је потврдио да је имао састанак са председником Евролиге Дејаном Бодирогом.
Али...
„То не би требало да је нека вест. Амбијент је добар, али напретка нема. Истовремено, а рекао сам то и прошле године, ФИБА је веома спремна за дискусију и напредак, довели смо људе за сто, имали смо планове и идеје", рекао је Заглис.
Подсетио је да је ФИБА променила датуме новембарских прозора у квалификацијама за Светско првенство.
„Није била лака одлука. Нажалост, морам да кажем да ситуација унутар Евролиге не напредује. Нема то везе са новим руководством, они желе прогрес, али унутар ЕКА постоји већина и мањина. Нема униформности која је потребна да се започну преговори", додао је генерални секретар ФИБА.
Дакле, решење није само у Дејану Бодироги. Проблем је дубље природе. Оно што је најбоље је да ће преговори бити настављени. Тако барем постоји шанса за решењем.
„Сви радимо на томе, цела ФИБА. Не само зато што је то наша обавеза према спорту. Не очекујем да се нешто велико деси у фебруару. Причамо о једноставним стварима које би се промениле, али ни за то не постоји минимум консензуса. То је садашњи статус, а ми ћемо наставити да износимо предлоге. Потребно је да постоји јединствена стратегија. Да знамо шта елитна група тимова жели и како је то компатибилно са свима осталим. Само да видимо шта елита која води ЕКА хоће. А онда да ли је то на истој линији са свима осталима. За најважније питање, око календара, потребан је минималан корак, а клубови не желе да га направе. Они су били спремни да помере утакмице због Светског првенства у фудбалу, али не када су у питању мечеви квалификација за кошаркашко Светско првенство", рекао је Заглис.
Како друга страна гледа на целу причу? Следе речи Дејана Бодироге, првог човека Евролиге...
„Моја позиција је да штитим интересе клубова, односно Евролиге. Мислим да свакако треба доћи до разговора око усклађивања календара. У Европи постоје четири лиге. То је много за Европу. И за обичног гледаоца делује доста конфузно. Прозори ови новембарски и фебруарски, због немогућности да играју играчи из НБА и Евролиге доводи у питање и квалитет утакмица и свега. То траје дуго, више од 20 година од када су клубови основали Евролигу. Пре пет година је изгласано о увођењу тих „прозора“ и од када се они примењују. То до сада није дао резултате у смислу резултата да играју најбољи. А циљ је да играју најбољи. И то је требало да буде паралела са фудбалом, али у фудбалу играју најбољи, а у кошарци се не дешава да играју. Овај тренутни календар такмичења у Европи не омогућава развој кошарке на прави начин. Односно, негде кочи“, истакао је Бодирога гостујући на Н1.
Дакле, делује да је све и даље у форми „пата карте“. Да постоји помак, али да је он врло мали. И да је потребно много више труда обе стране да би се коначно пронашло неко нормално решење.
Замислите да се у фудбалу утакмице репрезентација и клубова преклапају, те да за националне тимове не играју најбољи играчи на највећим турнирима.
Незамисливо...
А, како је кошаркашима и тренерима? Можда најбоље описују речи селектор кошаркаша Италије Ђанмарка Поцека.
Он је био веома је љут због тога што неће моћи да има на располагању најбоље играче у квалификацијама за Светско првенство против Шпаније и Грузије у новембарском прозору.
Италијани су остварили одличан резултат на Европском првенству, елиминисали су Србију, направили добру тимску атмосферу, али у поменутим изазовима нису могли да рачунају на звезде екипе.
Поцеко је посебно љут што играчи нису могли да се појаве у утакмици против Шпаније у Пезару.

„Знам да би сви дошли у Пезаро да играју пред 10 хиљада навијача. Сви би волели да виде 12 играча са Евробаскета, али немогуће је у овом систему. Не могу више да ћутим“, рекао је Поцеко.

Он је истакао да луди због помисли да његови играчи не могу да играју заједно.
„Никад нисам веровао да ћу у овој улози имати толико проблема. Са колегама не могу да направим контакт, не желе сви да разговарају о томе. Има више саосећања међу играчима него међу председницима, менаџерима, тренерима. Превише су фокусирани на себе“, каже Поцеко.
Италијански селектор је морао да састави екипу у којој од евролигаша има само играче из Виртуса и Арманија и при том су то момци који не играју много у тим екипама.
„У фудбалу цела планета стане због Светског првенства. У кошарци нико не стаје и сви криве ФИБА прозоре, али Евролига би такође могла да стане на једну недељу“, рекао је Поцеко.
Какогод, делује да је истина, као и обично, негде између.
► У Миљановом корнеру о сличној ситуацији говорио селектор Србије Светислав Пешић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала