- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановић вратио Скупштини Црне Горе измијењени закон о локалној самоуправи

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је Скупштини на поновно одлучивање Закон о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи, који је усвојен на сједници 27. децембра, саопштено је из кабинета Ђукановића. Допис Ђукановића данас је достављен предсједници Скупштине Црне Горе Данијели Ђуровић.
У саопштењу се наводи да би „уколико овај закон буде поновно изгласан на скупштинском пленуму, то било неминовно означено као нови срачунати насртај на демократију, владавину права и систем непролазних правних вриједности цивилизованих друштава и још једно политичко недјело у низу крајње опасних законодавних подухвата највишег црногорског представничког и легислативног дома, насталих у изразито комплексној политичкој ситуацији“.
Из кабинета је саопштено да је Ђукановићу овај закон достављен 29. децембра.
„Нареднога дана, након што је спознао форму и садржину Закона, пажљиво анализирајући његова спорна рјешења, предсједник Ђукановић је из више разлога, на основу члана 94 став 1 Устава Црне Горе, искористио могућност да врати Скупштини Црне Горе Закон о измјенама и допунама Закона о локалној самоуправи на поновно одлучивање“, саопштено је из кабинета Ђукановића.
У допису који је данас достављен предсједници Скупштине, Ђукановић је, како се наводи у саопштењу, Ђуканович је указао да би се проглашавањем овог закона, ступањем на снагу истог и поступањем државних органа сагласно његовом слову и духу, „могло отворити више битних правних питања и недоумица поводом очувања преосталог јединства правног поретка, уставности и законитости, затим поштовања уставне забране ретроактивног дејства закона и других прописа, те одрживе правне сигурности у политичком и правном систему државе уопште“.
„Даље, наводећи разлоге враћања Закона Скупштини на поновно одлучивање, предсједник Црне Горе је констатовао да би се њиме истодобно грубо зашло у правни простор и изборну материју општег правног акта системског карактера и значаја – Закона о избору одборника и посланика, који, као што је познато, не може бити измијењен и допуњен у законодавном поступку без неопходне подршке квалификоване двотрећинске већине посланика Скупштине Црне Горе“, наводи се у саопштењу.
Додаје се да је Ђукановић ставио и акценат „на потенцијалну флагрантну повреду зајемченог уставног права на локалну самоуправу и са њим нераскидиво скопчаног начина непосредног одлучивања преко слободно изабраних представника локалних парламената, као и на пропратну безобзирну дерогацију јасне уставне норме (члан 117 став 2) која без имало простора за другачија и шира тумачења казује да Влада може распустити скупштину општине, односно разријешити предсједника општине само ако скупштина општине, односно предсједник општине, у времену дужем од шест мјесеци, не врше своје надлежности, што иначе ближе уређује важећи Закон о локалној самоуправи“.
Скупштинска већина је изгласала измјене и допуне Закона о локалној самоуправи како би се коначно промијенила власт у Подгорици. Градоначелник Подгорице Иван Вуковић не жели да преда власт у Подгорици и поред пораза на локалним изборима, позивајући се на приговоре о којима треба да се изјасни Уставни суд, који је тренутно некомплетан и не може да одлучује.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала