- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Фрегата „Адмирал Горшков“ наоружана „цирконима“ и „калибрима“ /видео/

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаФрегата "Адмирал Горшков"
Фрегата Адмирал Горшков - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Фрегата „Адмирал Горшков“, која је данас ступила у војну службу, наоружана је, осим најновијим хиперсоничним системима „циркон“, и крстарећим ракетама „калибар“, саопштио је командант брода, капетан прве класе Игор Крохмал.
„Фрегата је наоружана комплетом муниције за ‘циркон’, ‘калибар’, системима противваздушне одбране, торпедима и артиљеријом. Посада брода је спремна за извршавање задатака борбене службе“, рекао је Крохмал на церемонији одласка фрегате у војну службу.
У церемонији је учествовао председник Русије Владимир Путин. Како је прецизирао министар одбране Сергеј Шојгу, „Адмирал Горшков“ ће пловити Атлантским океаном, Индијским океаном и Средоземним морем, а током похода ће се увежбавати употреба хиперсоничних ракета „циркон“.
„Циркон“ је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоћ сопственог потиска мотора током читаве руте. Она може подједнако ефикасно да погађа циљеве на копну и на води. Ракете „Циркон“ могу да достигну брзину до девет маха (преко 10.000 километара на сат), а њихов домет је преко 1.000 километара. Планирано је да овим ракетама буду наоружане подморнице и бродови.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала