Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како амбасадори великих земаља виде Србију у 2023.

© Tanjug / FILIP KRAINCANICНа београдском аеродрому "Никола Тесла" данас је подигнута највећа државна застава Србије, величине 72 метра квадратна.
На београдском аеродрому Никола Тесла данас је подигнута највећа државна застава Србије, величине 72 метра квадратна. - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Амбасадори Француске, Кине, Русије, Шведске као председавајуће ЕУ, Турске и Египта, 2023. оцењују као годину могућности за Србију и кључних одлука, као и прилика да се превазиђе циклус тензија између Београда и Приштине, али и период у којем ће Србија, без обзира на изазове, успети да заштити своје интересе.

Амбасадор Француске: Година могућности и одлучујућих избора за Србију

Амбасадор Француске Пјер Кошар на питање како види нашу земљу у 2023. наводи да је пред Србијом много обавеза, и наглашава да следи период за јачање историјских односа две земље.
„Мислим да ће 2023. бити година могућности и одлучујућих избора за Србију, биће то прилика да потврди свој избор европског пута, кроз предузимање реформи које се очекују у доменима као што су слобода медија, борба против корупције. Обавеза је много, али Србија може, ако тако одлучи, да их спроведе у 2023“, рекао је Кошар.
То ће, како каже, бити такође прилика да се превазиђе циклус перманентних сукоба који су, на жалост, обележили односе Београда и Приштине „тако што ће изабрати нормализацију, као што предлажемо Србији, заједно са Немачком и Европском унијом“.
Амбасадор Кошар 2023. види и као годину прилика да се иде ка више регионалне сарадње, и подсећа да је било важних споразума потписаних у Берлину недавно.
© Sputnik / Лола ЂорђевићФранцуски амбасадор Пјер Кошар на дебати " У глави Путина" у Француском културном центру
Француски амбасадор Пјер Кошар на дебати  У глави Путина у Француском културном центру - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Француски амбасадор Пјер Кошар на дебати " У глави Путина" у Француском културном центру
„У контексту када је континент погођен ратом, ово је прилика за земље западног Балкана да покажу пут, пут регионалне сарадње и побољшаних односа“, рекао је амбасадор.
Подсећајући да је претходна година била важна година за наше две земље, одржани су избори и у Француској и у Србији, уз француско председавање Саветом ЕУ, амбасадор је изразио увeрење да ће 2023. бити година могућности и за наше билатералне односе.
Како додаје, развијаћемо контакте на политичком нивоу на трагу оних покренутих важним посетама председнице Владе Србије Паризу и председника Сената Србији 2022.
„Јачаћемо, такође наша економска партнерства, француска предузећа су на то спремна, желе да додатно инвестирају, на дуге стазе, и ми их наравно у томе подржавамо“, рекао је амбасадор на питање како види односе двеју земаља и додао да ће сарадња јачати и у области културе. Француска ће бити почасни гост Београдског сајма књига 2023. што је, како је рекао, могућност да се истакне све што их у области културе повезује са Србијом, и да наше „древне везе учини још живљим и јачим“.
На питање како види дешавања на глобалном нивоу, амбасадор сматра да ће 2023. година бити обележена европском солидарношћу у којој Србија такође има улогу, тако што ће бити у потпуности уз ЕУ како би се „ишло ка миру који у потпуности подржава интегритет Украјине“.
Подсетио је да је ЕУ већ исказала ту солидарност, посебно у домену енергетике, помажући Србији и земљама Западног Балкана да превазиђе једну тешку етапу. Додао је да ће енергетика остати важна тема у 2023. на којој ће се радити заједно и да Француска има неке идеје да предложи у тој области.
Солидарност је, како оцењује, важна и за еколошку транзицију, транзицију на плану заштите животне средине, неопходну да би се избегле климатске катастрофе које се назиру на хоризонту.
„И у тој области, ЕУ ће тесно сарађивати са Србијом“, рекао је и додао да је то приоритет и за француске односе са Србијом.

Амбасадорка Кине: Србија ће моћи да заштити своје интересе

Амбасадорка Кине Чен Бо подсетила је да је Србија 2022. године превазишла неповољну епидемиолошку ситуацију, напету безбедносну ситуацију у Европи и друге неповољне факторе, одржала социјалну стабилност и економски раст и честитала српском народу на тим резултатима те изразила уверење да ће Србија без обзира на изазове који јој предстоје моћи да заштити своје интересе.
„У 2023. години Србију чекају многи нови изазови у погледу одржавања економског развоја и регионалне стабилности. Међутим, верујем да ће српски народ вођен политиком тежње миру и развоју моћи да заштити суштинске интересе земље, одржи добар замајац економског раста, непрекидно унапређује животни стандард, игра већу улогу у регионалној сарадњи, и оствари још већи развој своје земље“, рекла је амбасадорка Кине на питање како види Србију у 2023.
Она подсећа да је билатерална сарадња Београда и Пекинга током 2022. године дала резултате и најавила да ће сарадња Кине и Србије донети нове опипљивије користи за наше народе.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICАмбасадорка Кине у Србији Чен Бо
Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо
Подсетила је да Кина у прва три квартала постала највећи извор страних инвестиција у Србији и наставила да одржава позицију њеног другог највећег трговинског партнера. Зиђин мајнинг, компаније ХБИС железара у Смедереву и Зиђин копер наставиле су да буду три највећа извозника у Србији. Отворени су и директни летови између наше две земље.
„Билатерални односи под стратешким вођством шефова наше две земље оствариће још квалитетнији развој у односу на остварено. Интензивираће се изградње деонице Нови Сад-Суботица у оквиру пројекта брзе пруге на релацији Београд-Будимпешта, више деоница аутопута Милош Велики, Београдског метроа, пројекта 'Чиста Србија', блока Б3 термоелектране Костолац и других пројеката“, рекла је Чен Бо.
Она је додала да ће научне и технолошке иновације, обновљива енергија, биотехнологија, заштита животне средине и друге области постати нова тачка развоја билатералне сарадње.
„Економска, трговинска и инвестициона сарадња достићи ће нови ниво. Биће учесталије директне размене људи и културне размене, и сарадња у области туризма има добру перспективу“, рекла је Чен Бо.
Како је амбасадорка нагласила, Кина и Србија ће такође заједно промовисати квалитетан развој заједничке изградње „Појаса и пута“ и сарадње Кине и земаља ЦИЕ.

Амбасадор Русије: Србија ће бити још снажнија у 2023.

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко изразио је уверење у успех Србије у 2023.
„Потпуно смо убеђени да ће Србија бити још снажнија. Сачуваће достојанство и идентитет. Укључујући и развој наших партнерских односа, верујем да ће бити економски развијенија и социјално снажна и просперитетна држава, држава која чува своје традиционалне вредности“, рекао је амбасадор.
Он је нагласио да Србију чека и опрез због ситуације на Косову и Метохији.
„Морамо да чувамо наду и веру у бољу будућност. Моја жеља је да се смири ситуација на КиМ да она не би била препрека, да не кажем претња, за развој Србије, економије, социјалне сфере и заједничког мира“, рекао је Боцан-Харченко.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко
Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко
Говорећи о билатералним односима, амбасадор подсећа да су они током 2022. издржали пуно потешкоћа - била су то, каже, најозбиљнија искушења која смо доживели последњих деценија.
„Поред свега наши односи су стабилни, развијају се и имају динамику. Желимо више и боље и најважније је да Србија није подржала санкције Москви, а на основу разговора са руководством Србије, Александром Вучићем и Аном Брнабић, имам уверење да је став дугорочан“, рекао је амбасадор и нагласио да ће управо такав став допринети развоју сарадње Србије и Русије.

Амбасадор Италије: Деескалација тензија на Косову кључна за стабилност

Амбасадор Италије Лука Гори оценио је да имајући на уму међународни контекст који нам је 2022. оставила у наслеђе, заједничким снагама можемо и морамо да се ухватимо у коштац.
„Оквир за сарадњу јесте и мора остати Европска унија, због чега треба радити на убрзању процеса њеног проширења на Србију и цео Западни Балкан. Италија је и даље међу државама чланицама ЕУ један од највећих заговорника важности стратегије проширења. Ако је тачно да је ЕУ потребна Балкану и Србији, важи и обрнуто: наши стратешки интереси се подударају"“ рекао је он.
Подсетио је да је остављени међународни контекст несумњиво најсложенији од завршетка Другог светског рата и додао да због тога морамо да кажемо да ће 2023. бити тешка за целу Европу.
„За стабилност Балкана је пре свега кључно подржати деескалацију тензија на Косову, избегавајући једностране потезе“, рекао је Гори.
Подсетио је да су снабдевање енергентима, инфлација и управљање миграционим токовима такође веома важни изазови са којима треба заједно да се ухватимо у коштац.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Лука Гори
Амбасадор Лука Гори - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Амбасадор Лука Гори
Амбасадор је додао да је потпредседник Владе и министар спољних послова и међународне сарадње Антонио Тајани, покренуо иницијативу јачања политичке и економске улоге Италије на Балкану и да заједно са министром одбране Гвидом Крозетом одржава редовне контакте са српским властима на највишем институционалном нивоу.
Говорећи о односима Србије и Италије Гори најављује почетак нове фазе у економским односима.
„Радимо на многим билатералним и регионалним пројектима. То укључује низ политичких сусрета о Балкану у Риму и организовање бизнис форума у Београду, почетком 2023, који ће и симболично означити почетак нове фазе у економским односима наших земаља“, навео је амбасадор и додао да је намера да се стави фокус на секторе са високим технолошким садржајем: зелену и енергетску транзицију, одрживу мобилност, пољопривредне технологије.
„Пољопривредне технологије биће у центру наше агенде и у мају 2023. године током Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, где ће Италија бити земља партнер“, рекао је амбасадор и додао да су поред тих иницијатива у плану и бројни догађаји у организацији Амбасаде - Дан научног истраживања и Дан дизајна, као и из области моде, старт-ап-а, туризма и козметике. Биће, додаје простора и за спортску дипломатију, уз свакако богат програм Италијанског института за културу са иницијативама посвећеним музици, уметности, кинематографији, позоришту и књижевности.

Амбасадорка Шведске: Надамо се да ће Србија наставити да напредује ка ЕУ

Амбасадорка Шведске Аника Бен Давид изразила је наду да ће Србија у 2023. наставити да напредује на свом путу ка ЕУ.
„Радујемо се конкретним резултатима уставних амандмана, медијске стратегије и визног усклађивања. И очекујемо да ћемо видети преокрет у назадовању у процесу усаглашавања са спољном и безбедносном политиком ЕУ“, рекла је она и нагласила да ће се Шведска потрудити да искористи председавање ЕУ да покаже дугорочан и снажан ангажман у Србији.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆАника Бен Давид
Аника Бен Давид - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Аника Бен Давид
„До сада, шведски грантови Србији износе више од 300 милиона евра као подршка путу у ЕУ. Надам се да ћу видети још више пословања и шведских инвестиција у Србији, поред више од 100 шведских компанија које запошљавају више од 10.000 људи. Увек смо срећни када се Швеђани српског порекла – Шведска је на трећем месту по броју српске дијаспоре у ЕУ – врате овде, доносећи искуства и решења“, рекла је амбасадорка.

Амбасадор Турске: Велике позитивне промене за Србију

Хами Аксој, амбасадор Турске, чији је председник Тајип Ердоган доласком у септембру у Београд још једном потврдио добре односе у односима двеју земаља, изразио је уверење да ће Србија наставити пут убрзаног развоја и трансформације.
„Уз многе велике пројекте чија је реализација у току, у 2023. очекујем велике позитивне промене за Србију“, рекао је амбасадор и подсетио да је сведочио и отварању многих инфраструктурних пројеката укључујући и пут Нови Пазар-Тутин.
Оценио је да су „односи две земље у златној ери“, отворен је Генерални конзулат у Новом Пазару као и конзуларна канцеларија у Нишу, повећан је број директних летова за Турску, и очекују се нови.
„Као што се одлично изразио председник Александар Вучић, живимо у златној ери турско-српских односа. У 2023. години очекујем да се наши односи још више развијају са предстојећим посетама на високом нивоу, као и уз повећање контаката између два наша народа“, навео је амбасадор.

Амбасадор Египта: Србија ће наставити да игра важну улогу на Балкану

Амбасадор Египта земље са којом Србија има посебне историјске везе, Басел Салах изразио је уверење да ће Србија наставити да игра веома важну улогу на Балкану, да буде гарант мира и стабилности.
„Србија је у процесу реализације многих пројеката и очекујем да ће се они наставити и развијати на различитим пољима, у области економије, инфраструктуре, зелене економије, отварања нових радних места... Очекујем да ће Србија након учешћа на Копу 27 уложити више у зелену економију... Председник Вучић улаже веома велике напоре да појача економске везе са регионом у оквиру Берлинског процеса и иницијативе Отворени Балкан и очекујем да ће се наставити у том правцу“, рекао је амбасадор који је 2023. годину оценио као значајну за односе две земље, посебно што се у њој обележава 115 година од успостављања дипломатских односа.
© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆАмбасадор Египта у Србији Басел Салах
Амбасадор Египта у Србији Басел Салах - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Амбасадор Египта у Србији Басел Салах
Велики јубилеј биће обележен, како наводи, бројним свечаностима од недеља културе у Египту и Србији, до гостовања академика, уметника, спортиста... План је да се изда Бела књигу о односима двеју земаља заснована на подацима из Архива Југославије и Египта.
Нагласио је да је стратешко партнерство ојачало после историјске посете председника Сисија Београду што је била прва посета једног председника Египта Србији после 35 година, да се ради на споразуму о слободној трговини.
„Такође планирамо да имамо заједнички економски комитет, политичке консултације које би требало да кулминирају посетом председника Вучића Египту“, рекао је Салах за Танјуг.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала