Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Квартет западних специјалних изасланика у Србији после Божића - тема Косово и Метохија

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
После Божића очекује се долазак у Србију више изасланика кључних западних држава, како би се појачао притисак и убрзало решавање питања Косова и Метохије, пишу данашње Новости.
Међу првима који ће доћи очекују се Габријел Ескобар, Мирослав Лајчак, Јенс Плетнер и Емануел Бон. Очекује се здружена посета специјалних изасланика Вашингтона и Брисела, Ескобара и Лајчака, са изасланицима Париза и Берлина, Боном и Плетнером.
Лист пише да се емисарима запада жури јер се ближи годишњица почетка специјалне војне операције у Украјини, 24. фебруар, која је у неформалним дипломатским круговима постављена као рок када би Београд и Приштина требало бар да се договоре око скица будућег споразума о нормализацији односа.
Тај документ званични Београд сматра неприхватљивим јер у својој сржи има признавање лажне државе, односно тражи се да Србија не блокира пријем Приштине у Уједињене нације, наводе Новости.
Поред америчко-европске четворке, није искључено да у наредном периоду у Београд дође још један изасланик земаља Квинте, јер и Велика Британија такође има изасланика за Западни Балкан Стјуарта Пича.
Своје изасланике за регион имају и Словенија и Грчка, а изасланик Владе Немачке је и Емануел Зарацин.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала