Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Писма амбасадорима САД, Немачке, Израела и Шведске због намере Приштине да обнови симбол нацизма

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/AgronBeqiriPh/Cropped photo / Кућа Џафера Деве у Митровици
Кућа Џафера Деве у Митровици - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић упутио је данас писма амбасадорима САД, Немачке, Израела и Шведске, као и шефу Делегације ЕУ у Србији поводом намере привремених власти у Приштини да обнове кућу ратног злочинца Џафера Ибрахима Деве у Косовској Митровици.
Ристић оцењује уз оцену да се таквим поступком отворено глорификује један од осведочених ратних злочинаца са простора КиМ током Другог светског рата.

Глорификација ратног злочинца

Ристић је упознао амбасадоре са могућим вишеструко опасним последицама ове, како се оцењује у саопштењу Музеја жртава геноцида, крајње неодговорне одлуке привремених власти у Приштини и упутио молбу да са садржајем писма упознају своје владе, односно Европску комисију.
„У најгорем случају, читав овај поступак представља покушај заснивања процеса помирења међу албанском и другим неалбанским заједницама (у овом случају, српском, ромском и јеврејском) на чињеници да је за узор складног, толерантног и мирног међуетничког живота на подручју АП Косово и Метохија изабрана личност чија су дела током Другог светског рата била све само не покретачка сила дијалога међу заједницама и њихове друштвене кохезије“, наводи се у саопштењу.
Музеј жртава геноцида очекује да инспиратори и реализатори овог, како се наводи, у Европи до сада незабележеног случаја обнове објекта који се везује за једног ратног злочинца, обуставе планиране активности и одустану од поступка који, додаје се у саопштењу, са правом изазива узнемирење и забринутост јавности.
Због непосредног учешћа Џафера Ибрахима Деве у припремању и извођењу злочина на подручју Косова и Метохије током Другог светског рата над српским, ромским и јеврејским становништвом, Музеј жртава геноцида сматра у најмању руку непримереним намеру привремених власти у Приштини да обнови кућу која се налази у непосредној вези са личношћу једног ратног злочинца, посебно уколико је тим истим привременим властима заиста стало до дијалога међу заједницама Косовске Митровице и њихове друштвене кохезије.
„Сада већ потпуно очигледна и забрињавајуће истрајна намера привремених власти у Приштини са циљем нескривене глорификације најозлоглашенијих ратних злочинаца који су своја злодела вршили над припадницима српског, ромског и јеврејског народа, као и другим не-Албанцима на подручју Косова и Метохије током Другог светског рата, представља недопустив процес који изискује јавну осуду релевантне домаће и међународне јавности, држава, институција и организација“, истиче се у саопштењу.
Стога, Музеј жртава геноцида очекује да се релевантне државе и међународне организације благовремено и без околишања огласе у вези са отвореним „ревизионистичким, антицивилизацијским и недемократским“ поступцима привремених власти у Приштини.

Злочини над не-Албанцима као пожељан облик понашања

Такође, Музеј још једном позива и привремене власти у Приштини да јасно саопште да ли својом упорном подршком глорификације ратних злочинаца заправо желе да саопште како ратни злочини почињени над Србима, Ромима, Јеврејима и другим не-Албанцима на подручју Косова и Метохије током Другог светског рата нису злочини, већ пожељан облик понашања у односу на припаднике народа и друштвених група који очито и даље нису пожељни на том подручју?
„Овакви поступци, суштински антицивилизацијски, недопустиви у Европи која још увек вида ране Другог светског рата и памти десетине милиона невиних жртава нацизма, фашизма, усташтва, антисемитизма, антисрбизма и антициганизма, изазивају све већу забринутост у нашој земљи“, наводи се у саопштењу.
Музеј подсећа да је и у фебруару ове године реаговао на најаву обнове куће Џафера Ибрахима Деве што је резултирало тиме да су УНДП и Европска унија поништиле своје тада већ увелико донете одлуке да финансирају пројекат рестаурације и конзервације куће тог ратног злочинца.
Како се додаје, Музеј жртава геноцида наставиће да на основу научне интерпретације историјских чињеница реагује на покушаје дисторзије прошлости и мобилизације на нову мржњу која би овим просторима донела нова и застрашујућа страдања недужних.

Ко је био Џафер Дева

© WikipediaЏафер Дева
Џафер Дева - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Џафер Дева
Музеј у саопштењу подсећа на нека од злодела ратног злочинца Џафера Ибрахима Деве који се, како се наводи, није истицао само у борбама против југословенских и албанских партизана (посебно се истичу активности његовог Косовског пука у Тирани почетком фебруара 1944. године када је убијено 84 особа), већ и терором над цивилним становништвом Косова и Метохије.
Џафер Дева био је фашистички колаборациониста и један од оснивача Друге призренске лиге и 21. СС дивизије „Скендербег“, познате по учешћу у Холокаусту на Косову и Метохији.
Он је, после капитулације Италије 1943, која је контролисала Албанију и преласка те територије под немачку нацистичку управу, постао министар унутрашњих послова у марионетској влади Албаније.
Дева је био први албански политички вођа са Косова и Метохије који је показао спремност за сарадњу са Немцима у случају окупације Југославије, а и пре ње био је у контакту са немачком обавештајном службом Абвер.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала