- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Путин зна с ким има посла: Америка би могла да отвори три нова жаришта – међу њима и Балкан /видео/

© AP Photo / Katsumi KasaharaАмерички војници са АТ-4 антитенковским пројектилима
Амерички војници са АТ-4 антитенковским пројектилима - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Вашингтон би могао ове године да покуша да прошири сукоб с Русијом отварајући нова жаришта, било на Балкану, у Придњестровљу, Централној Азији или у виду нових провокација према Ирану, као одговор на немирење с поразом у Украјини.
То је упозорење аналитичара Александра Павића, уз оцену да је шири сукоб досад избегнут само захваљујући одговорном понашању руског руководства.
Запад је, сматра Павић, срећан колико је тежак што је руски председник Владимир Путин врло одговоран човек - он стварно покушава да избегне светски рат.

Русија и Кина заслужне што је избегнут светски рат

У осврту на годину за нама овај аналитичар констатује да је добро што Русија и Кина нису одговарале на провокације онако како је Запад хтео.
„Руси су могли да ескалирају сукоб са Западом досад више пута. Они то не раде не зато што не могу, већ зато што знају шта би то значило. Знају да постоји опасна струја у Вашингтону која то жели, која стварно прецењује своје могућности, а такви људи су најопаснији. Они се и даље понашају као да је Америка она хиперсила из 90их, па потцењују Русе. Они немају појма и зато су толико опасни. Ја сам сигуран да Путин и људи око њега знају с ким имају посла“, описује ситуацију у свету Павић.
По мишљењу Ђуре Билбије, уредника портала Факти, иако је 2022. била драматична, она је у неку руку једна од најбољих након 1989. кад је пао Берлински зид.
То је година која ће, поготово малим, средњим, па и неким од већих земаља које су сведене на улогу америчких вазала и манипулативни материјал Британије такође бити једна од бољих година јер ће, сматра Билбија, имати за последицу рушење америчког светског поретка.
„Не мора ништа драматично да се догађа, само нека потраје руско-кинеско стратешко партнерство за успостављање новог мултиполарног света. Америка на крају крајева сама себе успешно детронизује. Поводом Украјине ушла је у процесе у којима дугорочно само може да губи“, образлаже своје виђење новинар.
Што се тиче самог сукоба у Украјини, уверен је да су коначно успостављене све претпоставке да Русија крене у озбиљније операције. Као важну види и најаве из Москве да је, поред демилитаризације и денацификације Украјине, један од циљева специјалне војне операције уједињење руског народа.

Запад није успео да превари Русију

На питање да ли су ипак у овој години ближи преговори о оконачњу сукоба у Украјини, Павић подсећа да је Русија давно констатовала да је Запад „недоговороспособан“, али да је ипак покушавала да се с њим договори.
„Увек се поставља питање да ли су Руси били наивни. Споља може да изгледа као да Руси то нису довољно озбиљно схватили и да је Запад преварио Русију као што је Ангела Меркел већ двапут признала да су Минским споразумима куповали време. Али ни Русија није губила време, већ га је и те како добро искористила да се наоружа - од 2014. до 2018. добили смо хиперсонично оружје које још нико нема“, каже Павић, додајући да је Русија све време преговарала али се и спремала за рат.
Уз то, напомиње он, у дипломатији, кад и знаш какав ти је противник, мораш да га истераш на чистину да сви други сазнају оно што ти знаш, не само светска већ и руска јавност, а с друге стране, припремаш се за оно што знаш да је неминовно.
Путин је постао свестан с ким има посла, како каже Билбија, још 2002.-2203. кад су Америкаци изашли из споразума о ПРО: одмах је послао своје људе да обиђу војне конструкторске бирое да сниме стање. Затим је дошао Минхенски говор 2007. кад је послао упозорење Западу, па сукоб у Грузији 2008, повратак Крима у састав Русије 2014, потом руски ангажман у Сирији, прављење нових крстарећих ракета Калибар 2017. и даље производња хиперсоничног оружја. Али то није све – Путин је почео да поправља грешке Михаила Горбачова и Бориса Јељцина у односу према Западу, у складу с упозорењем иранског лидера Рухолаха Хомеинија који је још Горбачову говорио да „истина није у цветној башти Запада“

Путин и Си отварају врата светским процесима

Проблем Запада је сада, по оцени нашег саговорника, што сада Путин са Си Ђинпингом отвара врата светским процесима.
“Паметна птица кад дува ветар маше крилима док не ухвати праву струју, а онда их само рашири и пусти да је струја носи. Са овом специјалном операцијом струја је почела, птица још није раширила крила али није далеко од тога“, сликовит је Билбија.
Кад је реч о тренутној ситуацији у украјинској кризи, Павић истиче да Запад није био заинтересован за икакве преговоре док није постало очигледно да њихов украјински пројекат иде у пропаст.
„Чак и они који су себе лагали о томе колико је Украјина јака сад виде шта се дешава и шта ће тек да се дешава. Кад је Запад слаб онда је спреман да преговара. У том смислу ћемо бити ближи преговорима. Међутим, Запад никад не жели прави компромис, он ако не иде по његовом користи мировне преговоре да узме предах, а да тебе ослаби и заустави твој залет“, упозорава Павић.
Сматра и да договора не може бити док је у Вашингтону на власти неоконзервативна елита обузета хистеричном ирационалном мржњом према Русији и опсесијом да по сваку цену уклони Путина. То, додаје, објашњава и информације које је помињао и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров да у Пентагону разматрају могућност „обезглављујућег удара у срце Кремља“.
У осврту на догађаје на Балкану и ескалацију ситуације на КиМ током 2022, саговорници Спутњика кажу да је добро што је макар постало јасно да Западу ништа не може да се верује.
„Они крше нон стоп и безобразно споразуме, па и сопствене. Ево и посредник ЕУ Мирослав Лајчак каже мртав хладан да ако се не постигне договор Београда и Приштине крећемо из почетка. Дакле, сасвим ће бити у реду ако Приштина не испуни ниједан део споразума. Оно што је добро у свему је што сада имамо много чвршће изјаве из Београда да неће никад да се призна једнострано проглашена независност Косова, да се чешће помиње резолуција 1244 и да неће бити дозвољен пријем Косова у УН“, подвлачи црту Павић.
Лансирање хиперсоничне ракете Циркон са фрегате Адмирал Горшков у Белом мору - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
РУСИЈА
Путин: „Циркон“ може поуздано да осигурава безбедност земље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала