- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Рогозин тражио од француског амбасадора да фрагмент гранате који му је извађен преда Макрону /фото/

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБивши директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин
Бивши директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Бивши директор „Роскосмоса“ и руководилац специјалног одреда војних саветника „Царски вукови“ Дмитриј Рогозин, који је рањен у Донбасу, послао је фрагмент гранате који су му лекари извукли из врата француском амбасадору у Русији Пјеру Левију, а у Спутњик је имао увид у пропратно писмо.
Писмо и фрагмент предати су данас у резиденцију француског амбасадора у Москви.
Рогозин је у писму истакао да се са задовољством сећа заједничких разговора и заједничког одласка са француским амбасадором на Бородино и Бајконур, када су много и често разговарали о перспективама руско-француске политичке и економске сарадње.

„Нажалост, став ваше земље и земаља НАТО-а о растућој војној претњи у близини граница Русије довели су до трагичног расплета. Речи и дела Француске су се на чудан начин дијаметрално разишли. Званични Париз издао је дело великог Де Гола и постао једна од најкрвожеднијих држава у Европи. Ваша земља се потчинила диктату Вашингтона и постала је марионетска држава попут Вишијеве владе, служећи најнижим инстинктима нациста“, нагласио је Рогозин.

Он је подсетио француског амбасадора да је недавно због подлог терористичког акта у Доњецку задобио тешке повреде. Додао је да је само захваљујући великом умећу и знању руских војних и цивилних лекара жив и скоро здрав.

„У овој коверти поред мог писма видите и фрагмент гранате, испаљене из француске самоходне артиљеријске хаубице 'цезар'. Прошао ми је кроз десно раме и заглавио се код петог вратног пршљена, само милиметар од тога да ме убије или учини непокретним инвалидом“, истиче Рогозин.

Он је подвукао да је тај пројектил испаљен из француске хаубице убио његова два млада пријатеља, оставивши њихове жене удовицама, а децу сирочадима. Поред тога, нагласио је да Леви сигурно зна колико су цивила француско оружје и француски плаћеници убили у Доњецку и градовима Новорусије који се налазе у близини фронта.
Обраћајући се амбасадору, Рогозин је изразио наду да Леви схвата у којој мери је лично одговоран за ова убиства.

„А фрагмент који су хирурзи извадили из моје кичме молим да предате француском председнику Емануелу Макрону. И још му реците да нико неће избећи одговорност за ратне злочине Француске, Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Немачке и других земаља НАТО у Донбасу“, написао је Рогозин.

Хотел у коме је Дмитриј Рогозин боравио са групом војних саветника „Царски вукови“ у Доњецку нашао се на мети украјинског гранатирања 21. децембра. Напади су извођени високо прецизном муницијом. Рогозин је након рањавања пребачен у болницу у Ростов на Дону, а касније у Москву. У гранатирању је рањен и премијер ДНР Виталиј Хоценко, а погинуо је његов телохранитељ и један члан групе „Царски вукови“.
Он је 26. децембра имао операцију у којој му је извађен гелер из вратног пршљена.
Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2022
РУСИЈА
Рогозин поручује Кијеву: Нећу вам остати дужан, одговараћете за моје погинуле другове
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала