- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Фрегати „Адмирал Горшков“ предстоји дуга пловидба, биће примењене ракете „циркон“

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаФрегата Адмирал Горшков
Фрегата Адмирал Горшков - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Пратите нас
Фрегата „Адмирал Горшков“ ће током дугог похода по Атлантику, Индијском океану и Средоземном мору применити хиперсоничне ракете „циркон“, известио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу руског председника Владимира Путина.

„Главни напори током пловидбе биће усмерени на сузбијање претњи Русији, одржавању мира у региону и стабилности заједно са пријатељским земљама. Током обуке, посада ће увежбати примену хиперсоничног оружја и крстарећих ракета великог домета у различитим условима“, саопштио је Шојгу на данашњој церемонији упућивања у војну службу фрегате „Адмирал Горшков“.

Министар је истакао да је специфичност „циркона“ што је гарантовано надмоћнији од противракетне и противавионске одбране, а при брзини од 9 маха домет ракете износи до 1.000 километара.
Према његовим речима, брод је способан да нанесе прецизне и снажне ударе по противнику на мору и копну.
Претходно је председник Русије Владимир Путин путем видео-линка наредио да се фрегата „Адмирал Горшков“, опремљена ракетним системима „циркон“, пошаље у војну службу.
„Циркон“ је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоћ сопственог потиска мотора током читаве руте. Она може подједнако ефикасно да погађа циљеве на копну и на води. Ракете „циркон“ могу да достигну брзину до девет маха (преко 10.000 километара на сат), а њихов домет је преко 1.000 километара. Планирано је да овим ракетама буду наоружане подморнице и бродови.
Фрегата Северне флоте пројекта 22350 „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“  - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
РУСИЈА
Фрегата Северне флоте „Адмирал Горшков“ спремна за обављање борбених задатака
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала