- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Још једна непомирљива подела у Америци из које може да профитира само – Трамп

© Sputnik / FlickrКонгрес САД Сенат
Конгрес САД Сенат - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Председавајући Представничког дома америчког Конгреса није изабран ни после шестог круга гласања јер 20 тврдокорних републиканаца и даље ускраћују подршку Кевину Мекартију за то место. Како год да се заврши та борба међу републиканцима, Доналд Трамп ће из ње изаћи као победник, сматра аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић.
Представнички дом је и даље у заседању након што посланици ни током шест изборних кругова у два дана нису успели да изаберу новог председавајућег. Након победе републиканаца на изборима за Доњи дом Конгреса, председавајући из те странке би требало да замени Ненси Пелоси из реда демократа, али кандидат Кевин Мекарти није успео да добије потребну већину посланика своје странке.
За победу му је потребно 218 гласова од укупно 222 колико их Републиканска странка има у Представничком дому. Мекартијев проблем је што 20 тврдокорних републиканаца, који иначе подржавају политику Доналда Трампа, није гласало за њега сматрајући да он није довољно посвећен конзервативним циљевима. Није му помогло ни то што је сам Трамп подржао његову кандидатуру.
Представнички дом ће се у току дана опет изјаснити када ће бити познато и шта је резузлтат разговора Мекартија и посланика који га не подржавају који су се после неуспелог шестог гласања одмах повукли на разговоре. Амерички медији наводе да је понудио неке уступке.
© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПосле шест кругова гласања и даље се не зна ко ће од републиканаца заменити Ненси Пелоси на месту председавајућег Представничког дома Конгреса САД
Ненси Пелоси објављује резултате гласања о опозиву Доналда Трампа у Представничком дому америчког Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
После шест кругова гласања и даље се не зна ко ће од републиканаца заменити Ненси Пелоси на месту председавајућег Представничког дома Конгреса САД

Која републиканска струја је јача?

Коментаришући ову ситуацију, Кесић каже за Спутњик да је и даље у оптицају неколико могућности и да је сада питање која ће струја међу републиканцима показати да има снагу.
„У суштини то је наставак борбе између деснице, како то представљају у Америци и модератних, односно умерених републиканаца, као и политичког естаблишмента. У суштини то је наставк борбе коју смо видели од саме појаве Доналда Трампа која указује на то да су гласачи републиканца јако незадовољни својом странком, поготово са њеним лидерством“, истиче наш саговорник.
Он напомиње да тих 20 републиканаца Доњег дома који већином подржавају Доналда Трампа, иако је сам Трамп подржао Мекартија, показују да немају вољу да наставе са старом политиком. На ту инертност у републиканској странци међу гласачима гледају као на највећу штету због које трпи не само странка него и сама држава, додаје Кесић, оценивши да је због тога ова борба јако значајна.
Он указује на неколико могућих опција за излазак из тренутне ситуације у Представничком дому чији је рад, практично блокиран, јер док се председавајући не изабере и не положи заклетву њу не могу да положе ни чланови тог дома Конгреса.
Једна од могућности, за коју сматра да је мало вероватна, је да притиском, па и уценама, или пак награђивањем, доведу цифру од 20 непомирљивих са избором Мекартија на пет, што би значило могућност његовог избора за спикера Доњег дома.

Одустанак од кандидатуре?

Једна од могућности је да Мекарти практично одустане од кандидатуре.
„Друга опција је да чланови који сада подржавају Макартија једноставно њему кажу да сада не цепају странку него да нађу неку алтернативу, особу која је прихватљива и тврдој струји. Ако видимо данас више пута понављање избора то значи да је ситуација све ближа решењу да се кандидује неко други“, каже аналитичар из Вашингтона.
© AP Photo / Evan VucciКако год да се заврши борба међу републиканцима за спикера Представничког дома, Доналд Трамп ће из ње изаћи као победник
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Како год да се заврши борба међу републиканцима за спикера Представничког дома, Доналд Трамп ће из ње изаћи као победник
По његовом мишљењу то би можда могла да буде најреалнија опција, јер је тешко рачунати на то да би једна и друга страна могле да дођу до неког компромисног решења. Поготово што је 20 непопустљивих посланика увидело да може да истрајава на свом ставу.
„Мислим да су осетили снагу јер су издржали притисак не само републиканског политичког естаблишмента него и медија и самог Доналда Трампа. Само до које мере он њих притиска ми не знамо. Јавно се уздржава, али не знамо да ли он лобира код тих људи који су против“, каже Кесић.
Питање је, додаје он, у којој мери ће овде да се ангажује Доналд Трамп и хоће ли правити много већи притисак на ту групу побуњеника која је њему, што се тиче ставова и политичке идеологије, на неки начин најближа.
„Таман и да они направе уступак и прихвате Мекартија, они ће себи да изграде много јачу позицију, већи утицај него што тренутно имају. Ако победе то ће бити победа струје која је повезана са Трампом, што ће ојачати његову позицију, тако да је Трамп себе ставио у позицију да буде победник како год да се ово заврши. Ако они попусте он може да каже да је то резултат његовог ангажовања и његовог утицаја на те људе. Ако не попусте он може да буде задовољан, јер ће његов покрет бити најјачи, најважнији фактор међу републиканцима у Доњим дому“, истиче Кесић за Спутњик.
О каквој ситуацији је реч најбоље говори податак да се таква када председавајући Представничког дома Конгреса САД није одмах изабран десила тачно пре 100 година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала