- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мексичке власти ухапсиле сина „Ел Чапа“, вођу нарко банде

© AP Photo / Marco UgarteПрипадници безбедносних снага у Мексико Ситију
Припадници безбедносних снага у Мексико Ситију - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Мексичке власти ухапсиле су вођу мексичке нарко банде Овидија Гузмана, сина притвореног Хоакина "Ел Чапа" Гузмана, саопштило је данас пет неименованих званичника за Ројтерс.
Овидио, који је постао кључна фигура у картелу Синалоа након хапшења његовог оца, накратко су задржале снаге безбеднсости 2019. године, али је брзо пуштен да би се окончало насиље у знак одмазде које је вршила његова нарко банда.
САД су понудиле награду од пет милиона долара за информације које би довеле до хапшења или осуде Овидија, а његово хапшење долази пред одржавање самита северноамеричких лидера у Мексико Ситију следец́е седмице, којем ће присуствовати и амерички председник Џозеф Бајден и на којем су питања безбедности на дневном реду.
Један од мексичких званичника рекао је да ће се Гузманово хапшење вероватно показати као добродошло за односе између САД и Мексика уочи Бајденове посете.
Градски аеродром у граду Кулијакану, у којем је ухапшен Овидио, затворен је и тако ц́е остати до вечерас, наведено је на Твитеру.
Локална власт је позвала људе да остану у затвореном простору, а школе и административне канцеларије су затворене због могућег насиља нарко банди.
Хоакин Гузман (65) осуђен је у Њујорку 2019. за кријумчарење дроге вредне милијарде долара у САД и заверу за убиство непријатеља, а служи доживотну казну у Супермаксу у Колораду, најбезбеднијем савезном америчком затвору.
Како се наводи, вест о хапшењу његовог сина стигла је након ноц́и насиља у града Кулијакан у северној мексичкој држави Синалоа, седишту истоименог нарко картела и једне од најмоћнијих организација за кријумчарење наркотика на свету.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала