- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кремљ: Путин и Ердоган разговарали о приоритетном значају регионалног гасног хаба

© POOL / Уђи у базу фотографија„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију
„Односи Русије и Турске се позитивно развијају“: Почео састанак Путина и Ердогана у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин је у телефонском разговору са турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о формирању регионалног „гасног хаба“ у Турској, изградњи нукеларне електране „Акуја“, као и Украјини и деструктивној улози Запада, који пумпа Кијев оружјем, саопштила је прес служба Кремља.
У саопштењу се додаје да су размотрена питања даљег проширења трговинско-економских веза, пре свега у области енергетике.
„Истакнут је приоритетни значај реализације стратешки важних заједничких пројеката као што је стварање регионалног гасног ‘хаба’ у Турској и изградња нуклеарне електране ‘Акуја’“, наводи се у саопштењу.

О преговорима са Украјином

Путин је, поред тога, у разговору са Ердоганом подвукао деструктивну улогу Запада, који пумпа оружјем Украјину, а такође даје оперативне информације и наводи украјинске снаге при гађању циљева.

Кремљ истиче, да је у светлу тога што је Ердоган изразио спремност да Турска посредује у циљу политичког решавања украјинског сукоба, Путин потврдио турском колеги да је Русија отворена за дијалог о украјинској кризи, под условом да Кијев испуни познате захтеве и узме у обзир нову територијалну реалност.

Руски председник је приликом разговора о ефикасности прехрамбених споразума потписаних 22. јула 2022. године у Истанбулу о извозу украјинског жита и одблокиравању испорука хране и жита из Русије, истакао неопходност добронамерног приступа, који подразумева отклањање барикада за извоз руских производа.

О ситуацији у Сирији

Руски и турски лидер осврнули су се и на састанак министара одбране и руководиоца обавештајних служби Русије, Турске и Сирије који је у децембру одржан у Москви.
У разговору два председника изражена је нада да ће унапређење контаката у овом трилатералном формату допринети побољшању ситуације у Сирији.
Кремљ додаје да су двојица лидера разменили и честитке поводом Нове године и договорили се о наставку контакта на различитим нивоима.

Саопштење кабинета турског председника Ердогана

Кабинет турског лидера саопштио је да је Ердоган разговарао са руским колегом о ситуацији у Украјини, сиријској кризи, билатералним односима и гасном хабу.
„Током разговора било је речи о односима Турске и Русије посебно у области енергетике, као и регионалним питањима“, саопштио је Ердоганов кабинет.

Размотрен пројекат „гасног хаба“

Истиче се да су турски и руски лидер размотрили пројекат „гасног хаба“, Анкара се нада скором завршетку радова према „мапи пута“.

„Председник Ердоган је током разговора изјавио да је Анкара ојачала и наставља да јача инфраструктуру ради образовања центра за природни гас у Турској и да турска страна тежи да заврши ‘мапу пута’ и предузме конкретне кораке за њену реализацију што је могуће пре“, саопштио је кабинет турског лидера.

Ердоган се залаже за „визију праведног решења украјинске кризе“

Кабинет турског председника још наводи да се Ердоган поводом ситуације у Украјини изјаснио за „визију праведног решења кризе“.

У саопштењу кабинета турског лидера наглашава се да је председник Турске изјавио током разговора са руским колегом да су преговори на тему украјинске кризе већ раније „дали позитивне резултате у оквиру иницијатива о прехрамбеном коридору“, као и заштитној тони око Запорошке нуклеарке, повратку затвореника.

Турски лидер се такође заложио за прекид ватре.

Дамаск мора да предузме конкретне кораке

Наглашава се да су тема разговора били и руско-украјинска тематика, као и криза у Сирији.
Поред тога, наводи се да је Ердоган током разговора са Путином истакао да је потребно да Дамаск предузме политичке кораке ради постизања резултата у оквиру кризе у Сирији.
„Председник Ердоган је истакао да је неопходно да се предузму конкретни кораци у циљу елиминисања терористичке организације PПK/PYD/YPG (Радничка партија Курдистана, забрањена у Турској) из пограничних области са Турском, а посебно из (пограничних области са Сиријом) Тел Рифата и Манбиџа и рекао да режим мора бити конструктиван и треба да реализује неке кораке у политичком процесу ради остварења конкретних резултата у Сирији“, наводи се у саопштењу.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Специјална операција у Украјини
Ердоган: Украјинска криза уздрмала глобалне темеље
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала