- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Стручњаци процењују: Двоцифрена инфлација у Србији и пад животног стандарда

© Sputnik / Александар МилачићДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Радојка Николић, уредница магазина „Бизнис“ и „Економетар“, изјавила је да се очекује да ће Србија 2023. годину провести као инфлаторну и то са двоцифреном инфлацијом чије се спуштање испод десет одсто може очекивати тек крајем године.
„Кад се буде посматрала цела година, ми ћемо сигурно у просеку имати двоцифрену инфлацију, а повратак у неке нормалније инфлаторне токове са инфлацијом око четири, пет одсто очекује се тек крајем 2024. или 2025. године“, рекла је Николићева за Танјуг.
То ће, указала је, довести до смањења куповне моћи и животног стандарда.
„То је неминовно“, каже Николићева.
Говорећи о кредитима, подсетила је да еурибор већ неко време постепено расте и додала да је тренутна вредност шестомесечног еурибора 2,7 одсто, а да се процењује да ће ићи до четири одсто, те да ће то свакако утицати на повећање рата кредита.
Навела је да је еурибор осам година био негативан што је, каже, незабележено у његовој историји.
„Садашње повећање еурибора које иде по 0,5 одсто, некада и 0,25 одсто и 0,75 одсто, зависи како ће се банке опредељивати, сигурно ће утицати на повећање рата кредита“, рекла је Николићева.
С друге стране, додала је, повећава се и референтна каматна стопа коју даје Народна банка Србије, а која је сада, како каже, пет одсто.
„По препоруци, као што раде све друге банке, и наша банка подиже камату за 0,5 одсто, с времена на време. Тренутно је пет, а очекује се да ће свакако у овој години ићи до шест, а могуће и више, зависно од ситуације“, рекла је Николићева.
Навела је да је читав свет у врло тешкој ситуацији и подсетила на најаве из Међународног монетарног фонда да ће трећина светских економија бити у рецесији ове године, као и половина економија у ЕУ.
„То значи да нема привредног раста, а кад нема привредног раста, то је тешка економска ситуација за све“, закључила је Николићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала