- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ухапшен главни уредник Спутњик Литванија у Риги због сумње да се бавио шпијунажом

© SputnikУредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем
Уредник агенције Спутњик Литванија Марат Касем - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2023
Пратите нас
Главног уредника Спутњика Литванија Марата Касема ухапсила је обавештајна служба Летоније због сумње да је прекршио санкције и да се бавио шпијунажом.

„Главног уредника Спутњик Литванија Марата Касема је ухапсила специјална служба Летоније у Риги. Током 5. јануара је заседао суд на којем је разматрано питање казне. Касемов адвокат је инсистирао на томе да он буде пуштен уз кауцију, међутим, суд је донео одлуку да остане у притвору. Новинар је данас пребачен у Централни затвор у Риги“, наводи се у саопштењу.

Према подацима Спутњика који покрива Заједницу независних држава, у случају Касема се ради о кршењу економских санкција Европске уније против Русије, као и о шпијунажи. Додаје се, да према другом члану закона, новинару може да буде одређена казна до 20 година затвора.
Марат Касем има држављанство Летоније, неколико година живи и ради у Москви у медијској кући „Русија севодња“, којој припада и Спутњик Литванија. Новинар је 30. децембра допутовао у Летонију због породичних обавеза.
Хапшење Касема је апсолутно неосновано и апсурно, коментарисао је генерални директор међународне медијске групе „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов и додао да хапшење новинара у Летонији показује суштину режима те земље и да то је опасна тенденција за читаву Европску унију. Кисељов је истакао, да је новинар био жртва политичког прогона и о чему је често и говорио.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала