- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блумберг: Кина купује нафту испред носа ЕУ

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
Кина купује сирову нафту, која се обично шаље у Европу, преноси Блумберг, позивајући се на трејдере. Према њиховим речима, Пекинг је већ купио 5 милиона барела нафте, углавном из Казахстана.
Блумберг такође напомиње да је кинески нафтни трејдер Унипек купио најмање 2 милиона барела норвешке нафте Јохан Свердруп за утовар у јануару.
Нафта коју купује Кина, пише Блумберг, важна је за европске земље, које су 2022. смањиле увоз из Русије. Петог децембра је уведен ембарго на руску нафту, а ступило је на снагу и ограничење цене руских ресурса (60 долара по барелу). С тим у вези, Европи су потребни алтернативни извори снабдевања, посебно имајући у воду пораст потражње за нафтом.
Горњу границу цене руске нафте договориле су земље Европске уније, Г7 и Аустралија. Као одговор, руски председник Владимир Путин забранио је испоруке нафте и нафтних деривата ако уговори предвиђају ограничење цене. Изузеци су могући у случају посебне дозволе шефа државе. Од 5. фебруара на снагу ступа и ембарго ЕУ на руске нафтне деривате.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала