- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пленковић: Упркос тешком наслеђу, потребно је помирење Хрватске и Србије

Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић указао је на потребу помирења између Хрватске и Србије, упркос тешком наслеђу када је, како је казао, Хрватска била жртва агресије Милошевићевог режима.
“Хрватска је била жртва агресије Милошевићевог режима и та чињеница живи с нама, живи с породицама несталих, с војницима, бранитељима, цивилима. То је наслеђе тешко”, казао је Пленковић у обраћању на пријему поводом предстојећег Божића у организацији Српског народног већа у загребачком хотелу Вестин.
Додао је да се помирење мора заснивати на чињеницама и истини, те најавио да ће његова влада учинити све да се пронађу нестали, али и да се граде мостови солидарности.
“Посебно желим да захвалим представницима СНВ-а, политичким представницима српске националне мањине у Хрватској на подршци и лојалности. Утемељили смо поверење које нам даје оквир сарадње што траје већ седам година", рекако је Пленковић и додао да је задовољан великим искорацима који су у том смислу направљени.
Осврнуо се и на позицију Хрвата у Србији и чињеницу да је представник хрватске заједнице Томислав Жигманов постао члан српске владе.
“Хрватска мањина у Србији је тиме добила нови живот”, рекао је Пленковић.
Премијер је рекао да је Божић празник за породицу, за паузу, али и за чињење доброг и размишљање како да будемо сви заједно бољи.
Захвалио је поновној прилици да буде на традиционалном пријему поводом Бадњег дана и Божића у организацији СНВ, оценивши да је атмосфера добра, онаква каква и треба да буде.
"У протеклим годинама сарадње желео сам да све националне мањине у хрватском сабору буду партнери у владајућој коалицији са циљем да градимо толерантну агмосферу једнакост, попунимо све празнине, отклонимо неправде и правимо цивилизацијске искораке, те допринесемо помирењу", рекао је Пленковић.
Не пориче да су га такве жеље некада коштале у бирачком телу, али то види као искорак у друштву и држави, те истиче да у томе успева.
Истакао је да је његова влада у којој су представници мањина направила огромне искораке, али и да је тек 2016. постао свестан и да га је било срамота када је схватио реалност да у неким кућама у деловима Хрватске немају електричну енергију ни воду.
Обећао је да ће влада направити искораке и да ће сваки дом у Хрватској имати све што је елементарно - воду и струју и комуналну инфраструктуру, без обзира да ли у њима живе Хрвати или Срби..
Обнова земљотресом погођеног подручја Баније, казао је, биће најважнији приоритет у години пред нама.
Пленковић је поздравио јуче потписану Декларацију о сарадњи Хрвата у Србији и Срба у Хрватској, оценивши да је то важно и захтевно, као и права порука онога што националне мањине могу и треба да допринесу унапређењу односа двеју држава.
Оценио је добрим што ће се, како је рекао, на овом пријему представници Хрватске дружити са српским званичницима.
"Влада ће унапређивати односе са српском националном мањинама и свим мањинама и кроз оперативне програме, пројекте али и кроз политички дијалог", навео је Пленковић.
Он је свима пожелео у том духу све најбоље у 2023., пожелео да буде боља и једноставнија од претходне, а свим верницима од срца је упутио честитке за Божић, поруком:"Мир Божји, Христос се роди".
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала