Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Позивам све српство на божићну и духовну саборност“: Вучић угостио децу из Словеније /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић на Бадњи дан организовао је пријем за децу српске националности из Словеније
Председник Србије Александар Вучић на Бадњи дан организовао је пријем за децу српске националности из Словеније - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић примио је у Београду, на Бадњи дан, децу српске националности из Словеније, која бораве у посети Београду поводом божићних празника и поручио да ће се данас и сутра молити за мир и опстанак нашег народа и позвао целокупно српство на божићну и духовну саборност.
"За мене је важно да у не лаким тренуцима за човечанство и Европу позовем све српство на божићну и духовну саборност", рекао је Вучић.
Он је захвалио свима који се боре за опстанак српског имена и ван Србије.
"Молићу се и данас и сутра за мир, за живот и опстанак нашег народа, а даћемо све од себе да и деца на КиМ имају мир и да могу да уче и у школама као и ви и да разимшљају о својој будућности. Верујем да је важно да вас замолим да чувате свој језик и ћириличко писмо, да бринете о свом народу како у Словенији тако и у Србији, Републици Српској, Црној Гори и на КиМ и на сваком другом месту", рекао је Вучић.
Он је казао да та деца воле Словенију, али и Србију и српски народ и да се нису никада одрекла свог рода.
"Као и сви они који данас честитају Божић, од Горана Драгића до Раше Несторовића, без обзира одакле су отишли у Словенију. Никада се нису стидели свог српског имена и презимена", рекао је Вучић.
Пожелео је деци из Словеније да у љубави и слози проведу Божић и захвалио свим људима који учествују у организацији те посете.
"Хвала што се борите да српско име сачувамо и ван гранца наше земље и то постаје велики и важан посао за све нас", нагласио је Вучић.
Он је патријарху и свим верницима и спрском народу честитао Бадњи дан.
"Надам се и молићу се за то да нам Божић донесе мир и благостање и да Срби једнапут у својој историји избегну велико страдање које нисмо успели да избеднемо у Балканским ратовима, Првом и Другом светском рату, као ни у ратовима деведесетих година и у НАТО агресији на Србију 1999. И да сачувамо своју земљу и нашу децу и да градимо мирну будућност. Срећан Бадњи дан, Христос се роди", поручио је Вучић.
Вучић је у згради Председништва примио тридесетак деце српске националности из Словеније са којима је разговарао и поделио им божићне пакетиће.
"Ми смо спремили мале пакете, то је само знак пажње верујем да ћете заволети Београд и још више волети своју Србију у Словенији одакле долазите", истакао је Вучић.

Деца српске националности из Словеније Вучићу поклонила "Портрет Републике Србије"

Деца српске националности из Словеније захвалила су му на гостопримству, уручила поклон - "Портрет Републике Србије" и позвала га да их посети јер је, како кажу, увек добродошао у Словенију.
Пријему је присуствовало око тридесеторо српске деце, у чије се име обратила Агнија Ливопољац.
"Поштовани председниче, велика нам је част да будемо са вама на Бадњи дан јер тако учимо са самог извора о традицији српског народа. Ми волимо да учимо српски језик, ћирилицу, историју. Зато смо редовни ђаци допунских школа у Словенији, активни чланови српске заједнице у Крању, Марибору, Љубљани...", рекла је она.
"Позивамо Вас да будете наши гости у Словенији. Увек сте добродошли, срећан Бадњи дан и Божић нашем народу", додала је Ливопољац.
Пријему је присуствовао и директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон који је деци заједно са председником Вучићем поделио божићне пакетиће.
У оквиру посете Београду, поводом божићних празника, деца из Словеније јуче су посетила Храм Светог Саве на Врачару, где их је примио патријарх Порфирије.
Православни верници који поштују јулијански календар данас обележавају Бадњи дан који најављује најрадоснији хришћански празник - Божић.
Божићни аранжман у облику аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
ЖИВОТ
Данас је Бадњи дан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала