Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Напад на српске дечаке није случајан, осумњичени пуцали и у Штрпцу и на Брезовици

© Фото : Youtube/Kosovo Online/PrintscreenДалибор Јевтић и Горан Ракић у посети дечаку рањеном код Штрпца
Далибор Јевтић и Горан Ракић у посети дечаку рањеном код Штрпца - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Пратите нас
Председник општине Штрпце Далибор Јевтић данас је у грачаничкој болници обишао рањене српске дечаке Стефана и Милоша Стојановића и поручио да њихово рањавање није случајни инцидент.
„Неко је дошао са намером да учини оно што је урадио. Готово сам сигуран и то сам и пренео представницима међународне заједнице са којима сам синоћ касно разговарао да ово није случајно, колико год то неко називао изолованим инцидентом, по мом мишљењу то није“, казао је Јевтић.

Два нападача била у аутомобилу, један признао

Јевтић је пренео део гнева који, како је рекао, осећају суграђани, али и он сам.
„Уместо да будемо у кругу својих породица, дан и вече смо провели протестујући на улици и то није нешто што ми хоћемо, супротно томе желимо да живимо у миру и да празнике проводимо у миру. Верујем да ће надлежни органи одрадити свој посао, али не треба да се заврши на томе, неки у Приштини треба добро да се запитају, или да почну да мењају реторику који имају и однос према Србима. Очигледно је како је посебно, поред других делова Косова, и Сиринићка жупа мета Аљбина Куртија од дана када је ступио на власт. Чињенице говоре о томе“, истакао је Јевтић
Он је напоменуо да су током пуцњаве на Стојановиће у аутомобилу била две особе, и да су обојица ухапшена, а да је један од њих признао дело.
„Оно што је за нас најважније да су Милош и Стефан добро. Богу хвала ја бих рекао, узимајући у обзир да је могло и другачије да се заврши“, поручио је јевтић.
Јевтић је додао да су грађани Штрпца након рањавања Стефана и Милоша блокрали пут и са правом протестовали.
„То је последица не само јучерашњег догађаја, већ свега онога што се више од годину дана дешава не само у Штрпцу, већ широм Косова и Метохије, а потврда томе је догађај из Клокота, где је још један српски младић, Стефан, ноћас пребијен“, додао је Јевтић
Јевтић напомиње да је јуче разговарао са својим суграђанима и са онима чија је одговорност да брину о безбедности грађана, којима је казао да је време да схвате да је ово последњи тренутак у коме одговорност треба да преузму сви.
„Као они којима је посао питање безбедности, тако и они политичари и званичници који својим деловањем утичу на то како ће се припадници већинског народа односити према српском народу који живи на овом простору. Тврдим да од када је на власти Аљбин Курти имамо повећан број инцидената“, казао је Јевтић.

Осумњичени пуцали и у Штрпцу и на Брезовици

Председник општине Штрпце изнео је податак да су они који су пуцали на Стефана и Милоша знали су да је патрола полиције ниже у селу и да су зато кренули пут Призрена.
„Што довољно говори у прилогу чињеници да смо имали више патрола сигурно би их то одвратило од оног што су учинили. Захтев наших суграђана је, са правом, да на улазу и излазу имамо присутне патроле Кфора. Имамо гаранције да ће то тако бити, након чега смо одлучили да ће барикада бити уклоњене“, поручио је Јевтић.
Јевтић је потврдио да су припадници специјалаца косовске полиције синоћ били у Драјковцу, у близини Штрпца, али да су се повукли након што су барикаде биле уклоњене. Такође је додао, да су након пуцњаве у Готовуши осумњичени за рањавање пуцали у Штрпцу и на Брезовици, али у ваздух.
Јевтић је позвао грађане Косова да сутра присуствују протесту у Штрпцу.
„Желим да у духу празника верујем да ћемо читаву ситуацију превазићи. А Стефан и Милош су одлучни да и наредни Божић иду у бадњаке. Ми ћемо бити ту за породице али и уз народ. Јер оно што тражимо је мир и слобода и да будемо свој на своме“, закључио је Јевтић, преноси Косово онлајн.
Дечаци рањени у Штрпцу на Бадњи дан - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
СРБИЈА
Пуцањ у срце Запада: За Божић распет Христос изнад Косова и Метохије
Стефан Томић кога је на Косову и Метохији претукла група Албанаца - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СРБИЈА
Нападнут још један српски младић на Косову и Метохији: Група Албанаца претукла Стефана на Божић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала