- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска не планира да испоручује Украјини тенкове „леопард“

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIТенк немачке производње "леопард 2"
Тенк немачке производње леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Пратите нас
Пољска неће испоручивати Украјини тенкове „леопард“, изјавио је новинарима премијер ове земље Матеуш Моравјецки.
„Ми сами за сада не намеравамо да испоручујемо наше тенкове. Сама Пољска, без широке коалиције не намерава да их предаје“, рекао је Моравјецки.
Како је објаснио, пољске власти сада преговарају о стварању „широке коалиције земаља које ће предавати Украјини тешко наоружање“. О овом питању, конкретно, власти Пољске разговарају са Немачком.
Пролетос је Пољска испоручила Украјини неколико стотина тенкова Т-72, ​​а такође је купила 250 и 180 тенкова „абрамс“ различитих модификација од Сједињених Америчких Држава и 1.000 тенкова К2 од Јужне Кореје. Пољска војска има 126 тенкова „леопард“ 2А4 и 105 тенкова „леопард“ 2А5.
„Волстрит џурнал“ је раније писао да је Пољска одлучила да испоручи Кијеву тенкове „леопард 2“.

Компензација за војну помоћ Украјини

Моравјецки је додао и да је Пољска почела да прима надокнаду за војну помоћ пружену Украјини.
„Део средстава из америчких и европских фондова почиње да стиже у Пољску. Такође разговарамо о томе како да набавимо технику која би требало да замени ону коју смо предали Украјини“, објаснио је Моравјецки.
Војна помоћ коју је Пољска пружила Украјини процењује се на 8,5 милијарди злота (1,9 милијарди долара). Раније је саопштено да је Пољска испоручила Украјини тенкове, дронове, другу војну технику, муницију и резервне делове за авионе.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испорука наоружања Украјини. Портпарол руског председника Дмитриј Песков истакао је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала