- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Алило, сочељник, дидух, Гана и Киахк: Божић у православном свету /фото/

© AP Photo / Dmitry LovetskyБожић у Русији
Божић у Русији - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Најрадоснији хришћански празник обележава се по грегоријанском и јулијанском календару, односно 25. децембра и 7. јануара. Број земаља у којима се Божић слави у првом месецу године није велики, али оне још увек негују обичаје својих предака и радују се овом посебном дану.
Свима су нам познати обичаји који су опстали у нашој земљи, а знате ли које ритуале и традиције негују хришћани широм планете који, такође, прослављају овог празника у јануару?
Ово је пет најзанимљивијих по избору „Националне географије“.

Грузија

© AP Photo / Shakh AivazovПрослава Божића у Грузији
Прослава Божића у Грузији - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Прослава Божића у Грузији
Грузини који Божић славе 7. јануара на овај дан иду на Алило, масовну шетњу улицама, при чему су обучену у посебну свечану одећу. При том, честитају једни другима празник и деле најмлађима слаткише.
Божићна јелка (Чичалаки) направљена је од меканог материјала, а њене гране су уковрџане. Понекад се уместо ње може видети грана лешника која је обликована као Дрво живота и украшена слаткишима и воћем. Ипак, све је популарнија јелка каква се виђа на Западу.
Деда Мраз је у Грузији познат као Товлис папа („Товлис бабуа“ на западу земље), што буквално значи „деда снег“. Обично је представљен с дугом белом брадом, одевен у народну ношњу „чоху“ и крзнени огртач.

Русија

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаБожић у области Новгорода у Русији
Божић у области Новгорода - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Божић у области Новгорода у Русији
Руски православни верници се 39 дана пре Божића редовно моле – све до вечери 6. јануара, када почињу свечане литургије. Наредног дана, на празник, породица се окупља око трпезе, на којој се налази 12 врста јела, у част дванаесторици апостола.
Руси бадњак називају „сочељник“, по речи „сочиво“, јела које је обавезан део празничног ручка.
Овај дан резервисан је за љубав, па се Божић у Русији честита свим драгим људима, а врата кућа отворена су широм како би и пролазници могли да се придруже верницима за ручком.

Украјина

© AP Photo / Efrem LukatskyПрослава Божића у Украјини
Прослава Божића у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Прослава Божића у Украјини
Када деца на небу угледају источну звезду, која подсећа вернике на Три мудраца, у украјинским домовима почиње Света вечера. У куће се уноси пшеница, што је стари обичај назван „дидух“ („дедин дух“), који потпомаже идентификацију с прецима.
Након што све сви укућани помоле, домаћин каже „Христ је рођен“, на шта од породице добија одговор „Славимо га“. Следи оброк, чији су неизоставни делови боршч, четвртаста кутија домаћег пудинга, млеко, кнедле с печуркама или купусом и кромпиром...
Након вечере, време је за божићне песме, а наредних седам дана верници уживају у данима славља.

Етиопија

© Flickr / José M. RuibérrizПрослава Божића у Етиопији
Прослава Божића  у Етиопији - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Прослава Божића у Етиопији
Прослава Божића у Етиопској православној тевахедо цркви назива се Гана, а претходи јој дан поста (у случају многих верника, то значи потпуно уздржавање од хране). На дан Божића, хришћани облаче белу одећу, а многи се одлучују да тог дана носе традиционалну одору („шама“), направљену од памука и украшену светлим пругама при крајевима.
Обележавање Гане у Етиопији почиње у четири сата изјутра, а ове свечаности праћене су игром дечака слична хокеју која се, такође, зове гана, а подразумева употребу палице и дрвене лопте.
Дванаест дана после Божића, верници почињу тродневну прославу Тимкат, којом се обележава Исусово крштење. Важан део овог празновања је молитва током службе у храму, када одрасли поново облаче шаме, а деца одоре својих црквених удружења и круне.

Египат

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyПрослава Божића међу Коптима у Египту
Прослава Божића међу Коптима у Египту - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2023
Прослава Божића међу Коптима у Египту
Око 15 одсто становништва ове афричке земље спада у хришћане, а већина овог дела популације спада у Копте, који Божић прослављају у јануару.
Месец који претходи Божићу Копти називају Киахк, а свако суботње вече овог месеца проводи се у песми, док свако недељно јутро верници иду на црквену службу.
Од 25. новембра до 6. јануара, ови хришћани посте, што подразумева одрицање од хране животињског порекла. Затим, на Бадње вече, окупљају се у храмовима, где слушају литургију, а наредног дана славе најрадоснији хришћански празник.
Као и код већине других народа који прослављају овај празник, он је код Копта дан радости и љубави, дружења и поштовања, па се верници у својим домовима окупљају како би га заједно прославили. Често, при томе, домаћинима дарују колачиће (кахк).
Деда Мраз је своје место пронашао и у овој средини – он је познат као Baba Noël („Отац Божића“), а малишани верују да он улази кроз прозор док спавају и оставља им поклоне. Заузврат, малишани му остављају кахк.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала