- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Болсонарове присталице упале у Конгрес и зграду Председништва: Позивају на војну интервенцију

© AFP 2023 / EVARISTO SAПристалице бившег председника Жаира Болсонара упадају у Национални конгрес у знак протеста против избора Луиза Инасија Луле да Силве, који је положио заклетву 1. јануара 2023. Бразилија, 8. јануар 2023.
Присталице бившег председника Жаира Болсонара упадају у Национални конгрес у знак протеста против избора Луиза Инасија Луле да Силве, који је положио заклетву 1. јануара 2023. Бразилија, 8. јануар 2023. - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Присталице бившег председника Бразила Жаира Болсонара пробиле су безбедносну блокаду и упале у Национални конгрес, зграду Председништва и Врховни суд у знак протеста против изборне победе Луле де Силве који је положио заклетву прошле недеље.
Неколико хиљада људи упало је у зградуПредседништва, позивајући на војну интервенцију како би се збацио председник Луиз Инасио Лула да Силва, који је инаугурисан пре недељу дана
„Радикалне присталице Болсонара упале су у Национални конгрес након сукоба са војном полицијом на еспланади министарстава у Бразилији, учесници антидемократских акција наоружани су моткама и камењем“, наводи се на сајту портала „Г1“.
Према писању медија, полиција је против демонстраната употребила сузавац и шок бомбе.
Медији јављају да је председник Бразила Лула да Силва евакуисан у безбедан део бразилске престонице.
Лула да Силва током дана је на свом налогу на Твитеру написао да иде у радну посету Сао Паулу.
„Данас идем у Араракуару да проучим штету коју су проузроковале јаке кише у региону. Разговараћу са градоначелником Едином Силвом о раду цивилне одбране и подршци која ће им бити потребна за обнављање дела градске инфраструктуре“, написао је Лула.
„Овај апсурдни покушај да се њихова воља наметне силом неће превладати“, рекао је министар правде Флавио Дино на свом Твитер налогу.
„Влада Федералног округа је осигурала да ће бити појачања. А снаге којима располажемо су на делу.”
Председник Сената Родриго Пачеко рекао је да је у сталном контакту са гувернером Бразилије Ибанеисом Рошом и да је цео полицијски апарат мобилисан да контролише ситуацију.
Болсонаро, који је долетео у САД уочи Лулине инаугурације, још није осудио нити коментарисао ситуацију која је у току.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала