- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

БОЖИЋНИ СПЕЦИЈАЛ Од Светог Саве до западне русофобије која „осваја“ Балкан | Моја Русија у Србији

© SputnikМоја Русија
Моја Русија - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
У новој епизоди „Моје Русије“ историчар и бивши амбасадор Србије у Русији др Славенко Терзић говори о исконској вези Срба и Руса која траје вековима, још од периода када се будући утемељивач Српске православне цркве Растко Немањић, односно Свети Сава, замонашио у руском манастиру Свети Пантелејмон на Светој Гори.
Др Терзић открива какав су траг кроз историју оставили Руси у Србији и чиме су нас све задужили. Говори и о томе какви су били односи руског и српског двора и открива која српска принцеза је родила последњег Романова у царској Русији.
Сазнаћете и какав је био живот белих Руса у Србији, а каква је улога Црвене армије у ослобођењу Југославије и света од нацизма у Другом светском рату. Какав је био план нацистичке Немачке за Русију, а какав за Украјину.
Терзић говори и о заслугама руских добровољаца и војној помоћи руске државе у свим ратовима, укључујући и оне из деведесетих година прошлог века на простору бивше Југославије.
Такође, он говори и о ужасној русофобији која се распламсала у Европи, а која добија „патолошке размере“ и открива шта је данас руска мека моћ на Балкану.
Божићним специјалом започињемо нову сезону „Моје Русије“, под новим називом „Моја Русија у Србији“. Из далеке Русије селимо се на Балкан и водимо вас на вама позната, али и скривена „руска места“ у Србији.
Открићемо и какав су траг оставили Руси у Србији кроз историју од културе, просвете, уметности, архитектуре до свих других сфера. Наставићемо да упознајемо руске традиције и обичаје и откривамо везе између наше две државе и два народа.
„Моја Русија у Србији“ са Оливером Икодиновић емитоваће се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала