- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Више ни стручњаци не разумеју шта се дешава: Нови термин у светској економији — перманентна криза

© AFP 2023 / Jens Nørgaard Larsen / SCANPIX DENMARKБерза
Берза - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Гост Јелице Путниковић, аналитичар Бојан Станић, говорио је за Енергију Спутњика о томе шта нас у наредној години чека по питању цене енергената, пореклу економске кризе, питању криптовалута и могућностима снабдевања Србије домаћим енергентима.
Пратећи трендове раста и опадања на светском тржишту помоћник директора за аналитику у Привредној комори Србије Бојан Станић сматра да постоји реална могућност да цене енергената буду „мања брига“ у предстојећој години.
Он наводи да је проценат инфлације у 2010. години био далеко виши, али да је та инфлација била последица унутрашњих проблема Републике Србије, док је тренутно стање примарно европска криза која се осећа у целом свету, а следствено томе је и код нас увезена, правећи „вртлог инфлације“.
Поменути вртлог, сматра Станић, резултат је природних појава које се периодично смењују током историје цивилизације. Период раста прати период стагнације и тако у круг и у зависности од многобројних чинилаца.
Економски циклуси указују на природне ствари. Не може бити континуираног раста, постоје падови, кризе, а и кад нису изазване последица су неких природних феномена“.

Нови термин — перманентна криза

Разлика између садашњих и некадашњих кризних циклуса је, објашњава Станић, у периоду између њих. Убрзаним развојем привреде и технологије као и повезивањем читавог света, долази до све учесталијих глобалних криза.
„Економски циклуси су краћи него раније кризе су чешће и истиче се нова реч „перманентна криза“.
Многи аналитичари сматрају да је и постојећа криза управо само наставак оне економске која је уздрмала свет 2008. године. Она је, како Спутњиков аналитичар објашњава, само залечена монетарном политиком водећих светских банака које су штампале велику количину новца која је са доласком пандемије корона вируса довела до краха.
Изненадни уплив велике новчане масе убачен је ради одржавања становништва и привреде током затварања, али постигао је супротан ефекат.
Криза јесте ескалирала ратом у Украјини, али је, по прорачунима аналитичара, почела да се јавља најмање шест месеци пре избијања сукоба.
„Нама аналитичарима представља проблем да разумемо каква ће бити 2023. година посебно прелаз у 2024. годину. 2023. је већ у неку руку изгубљена и биће далеко испод свог потенцијала који је био иницијално планиран. Када видите изјаве политичара, ви не можете да разумете да ли идемо ка некој деескалацији или некој новој ескалацији“.

Неодговорне изјаве

О утицају званичника и политичких моћника на економију Станић каже како након почетних охрабрујућих и позитивних вести по правилу пристигне нека неодговорна изјава која све поремети и узбурка тржиште. За пример наводи шпекулације везане за улагање у криптовалуте, о чијем се пореклу ништа не зна, нити је познато ко њима и шта добија.
„Ви сада имате поред све ове кризе и кризу поверења. Посебно су привредници ту збуњени из простог разлога што су они ти који морају да се прилагођавају одређеним мерама политике која сада ставља економски интерес апсолутно са стране“.
Станић је поставио питање да ли су копови у Колубари одакле се допрема угаљ за Обреновац слабијег квалитета од оних у Костолцу и колико је исплативо допремати лигнит из иностранства. Он тврди да постоје механизми који би побољшали учинак ЕПС-а али да их тек треба разрадити.
Читаву емисију можете погледати овде.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала