- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бисера Турковић упутила протестно писмо Абазовићу

© Tanjug / FENA/HARUN MUMINOVICБисера Турковић
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Одлазећи министар спољних послова у Савету министара БиХ Бисера Турковића упутила је протестно писмо председнику црногорске владе у техничком мандату Дритану Абазовићу, због присуства министара правде и финансија Црне Горе Марка Ковача и Александра Дамјановића на Свечаној академији којом је обележен 9. јануар, Дан Републике Српске.
"Упућујем протест Влади Црне Горе, пријатељске и суседне државе. Одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине 9. јануар као Дан РС проглашен је неуставним и дискриминирајућим, а присуство званичника владе нарушава међусуседске односе наше две државе", навела је Турковићева.
Према њеним речима, присуство министара из актуелне Владе Црне Горе обележавању, како тврди, "незаконитог празника представља чин непоштовања институција Босне и Херцеговине тим пре што је премијер Владе Црне Горе Дритан Абазовић присуствовао обележавању Дана сећања на геноцид у Сребреници 11. јула прошле године".
Она у писму Абазовићу тврди да је 9. јануара 1992. године "извршен удар на уставно-правни поредак Босне и Херцеговине, уводни чин у агресију, етничко чишћење, масовне злочине и геноцид, који су пресуђени на међународним судовима".
"Изненађује и чињеница да су министри Владе Црне Горе, државе чланице Северноатланског савеза НАТО пристали да присуствују свечаности на којој је додељен орден Владимиру Путину, председнику Руске Федерације која проводи агресију на Украјину", написала је, између осталог, Турковићева Абазовићу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала