- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како до више зелених киловата унапређењем система прозјумера | Енергија Спутњика

CC0 / Pixabay / Обновљива енергија — илустрација
Обновљива енергија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Прозјумери, реч која означава купца – произвођача електричне енергије заживела је у нашем свакодневном говору. Заживели су и сами прозјумери – све више грађана на кровове својих кућа, викендица па и солитера поставља соларне панеле да би сопственом производњом смањила куповину електричне енергије и так осмањила сопствене рачуне за струју.
Баш овај аргумент – смањење рачуна за струју кључни је аргумент и привредника, великих и малих, да на кровове хала, пословних зграда или у двориштима својих фабрика поставесоларне Пнеле. Ове мини соларне електране повећавају енергетску ефикасност њихових фирми, смањују им трошкове у производњи и њихове производе чине конкурентнијим.
Идеја да се сопствена производња електричне енергије троши уместо киловата из дистрибутивног система преточена је у закон о овновљивим изворима енергије, донета су и подзаконска акта и цела прича је заживела. На држави је да измени неке услове – обавезе и бенефите за прозјумере, како би овај вид производње електричне енергије био још масовнији.
У међувремену су се појавили и стручњаци који указују, на пример, да постојећи модел купац-произвођач, који је дефинисан у Закону о ОИЕ Србије има битне недостатке, који дугорочно могу довести до техничких и економских проблема одрживости овог концепта. Као решење предлажу да прозјумери троше електричну енергију онда када је производе.
О томе како унапредити систем купца – произвођача електричне енергије и тако повећати производњу зелених киловата Јелица Путниковић у емисији “Енергија Спутњика” разговара са професором Електротехничког факултета у Београду др Николом Рајаковићем, који је председник Савеза енергетичара.
Како до више зелених киловата унапређењем система прозјумера | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала