Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак и Ескобар са Џоаном о проналажењу решења између Београда и Приштине

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састали су се данас са замеником генералног секретара НАТО Мирчеом Џоаном са којим су разговарали, између осталог, о проналажењу решења између Београда и Приштине.
НАТО наставља да подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ - као главне платформе за изградњу трајног мира и безбедности широм региона - и све напоре усмерене ка унапређењу европских и евроатлантских интеграција Западног Балкана, наводи се у саопштењу објављеном на сајту НАТО-а након састанка тројице званичника.
Џоана је указао да НАТО-у и Европска унија улажу интензивне напоре како би се смањиле недавне тензије, посебно на северу Косова и Метохије.
Он је такође истакао, кључну подршку коју су пружиле мисије КФОР-а предвођена НАТО-ом и мисија Еулекса коју води ЕУ у успешном уклањању блокада на путевима, које су помогле да се у потпуности врати слобода кретања широм КиМ.
Навео је да, КФОР остаје изузетно опрезан и има способност и особље да настави ссвој мандат УН у потпуности и на дневној бази, за добробит свих заједница које живе на Косову.
"Мир и стабилност на Западном Балкану важни су за све Европљане. САД, наши НАТО савезници и ЕУ су посвећени раду са Србијом и Косовом на проналажењу решења и пута напред у интересу стабилности, безбедности и добробити свих заједница", навела је мисија САД при НАТО-у на свом Твитер налогу.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак потврдио је данас да је са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и замеником генералног секретара НАТО Мирчеом Џоаном разговарао о недавним дешавањима у оквиру дијалога, северу Косова и Метохије, сарадњи ЕУ-САД-НАТО и будућим корацима.
Он је на Твитеру истакао да је имао користан састанак са Џоаном и Ескобаром.
"Разговарали смо о недавним дешавањима у Дијалогу, укључујући север Косова, сарадњи ЕУ-САД-НАТО, и будућим корацима. Захвални смо на прилици да се, такође, заједнички обратимо амбасадорима НАТО", истакао је он.
Како је раније најављено на сајту НАТО, Ескобар и Лајчак учествоваће на неформалном састанку Северноатлантског савета.
Барикада на граници Србије са Косовом - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
СРБИЈА
Више нема пардона: Шта после одбијања захтева да се српске снаге врате на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала