- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Туга голема: Американци забринути због ширења операција групе „Вагнер“ у Европи и Африци

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаЕполета борца групе "Вагнер"
Еполета борца групе Вагнер  - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Америчке власти забринуте су због ширења операција групе „Вагнер“ у Европи и Африци и планирају нова дејства против ње, пише „Политико“, позивајући се на изворе у администрацији.
„Влада САД забринута је у којој мери се ‘Вагнер’ меша у унутрашњу политику суверених земаља“, изјавио је извор за лист.
„Амерички званичници прикупљају обавештајне податке у вези са активностима групе у земљама као што су Централноафричка Република, Мали и Србија“, наводи се у чланку.
Такође се истиче да се дејства групе у Србији одвијају у светлу наставка раста напетости на граници са Косовом.
Према извору „Политика“, Вашингтон сматра дејства групе фактором ризика за раст екстремизма у земљама као што је Мали. САД такође процењују да „Вагнер“ спроводи операције у „десетинама“ земаља и ради са локалним владама на „војним и политичким пројектима“.
Према речима саговорника часописа, коришћење приватних војних компанија, посебно у земљама са слабом државном управом, сталним безбедносним изазовима и богатим природним ресурсима, доводи до тога да приватне војске одговарају за питања безбедности или развој дипломатских односа.
„Америчке власти планирају додатна дејства против ‘Вагнера’ како би ограничиле његову улогу у Украјини“, закључује лист.
Група „Вагнер“ додата је на црну листу Министарства трговине САД 2017. године. У децембру је америчка администрација пооштрила контролу извоза, означивши „Вагнер“ као „крајњег војног корисника“, што је онемогућило испоруку већег броја робе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала