- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сукоб у Украјини ће да потраје, јер Запад има само један циљ /видео/

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуска војска током специјалне војне операције у Украјини
Руска војска током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Украјина је данас истурено крило НАТО иако му формално не припада, а Запад има само један циљ – да разбије Русију и зато ће украјински сукоб да потраје, сматра Миша Ђурковић са Института за европске студије.
Американци су, каже Ђурковић, увелико загосподарили простором Украјине још после пуча 2014.године, што су својевремено потврдили тадашњи лидери Немачке и Француске Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Од тада САД не само да раде са украјинским политичким елитама, већ врло озбиљно раде и са војском те земље.
Све ово што се данас дешава на фронту отуда не треба да изненађује било кога, каже Ђурковић, подсећајући да је Украјина по бројности озбиљна војна сила.
„То је врло озбиљно тренирана структура у којој је много људи прошло обуку за ових осам година, а са друге стране искоришћен је совјетски систем политичких комесара који су по директно командом Американаца обезбедили пуну координацију и контролу,“ објашњава Ђурковић у емисији "Од четвртка до четвртка".

Американци од Украјинаца направили фанатичне борце

Американци су врло озбиљно радили да направе озбиљну војску, да је утренирају и да обезбеде неку врсту фанатичне припремљености, јер ако је тачно да је погинуло вероватно између 100.000 и 150.000 људи и да надаље имамо страховите жртве, онда је то, истиче наш саговорник, једна врста фанатизама која је у рату врло пожељна.
„У Украјини је такође укључена комплетна НАТО обавјештајна и ГПС структура. Знамо и да су пољски војници већ ангажовани у директној борби тако да се Русија не бори само са Украјином, већ се дефакто бори са целом структуром НАТО – од војних инструктора па надаље, само што још увек никоме није у интересу да се прогласи директан војни сукоб,” каже Ђурковић.

Запад има један циљ

У том смислу, додаје он, не изненађује што после скоро годину дана имамо озбиљне борбе, јер је Русија у почетку кренула са врло малим бројем људи. Уверен је, каже да ће овај рат, нажалост, трајати доста дуго, јер пре свега Американци имају врло озбиљан интерес да тамо изгине што више људи и да Русија буде што више исцрпљена.
Како напомиње, на Русију се на Западу гледа као на потенцијалног опонента у неко будуће време, посебно у координацији Русије и Кине.
„То је неспорно, јер и сви озбиљни стратези о томе причају, а идеја је да се што пре елиминише Русија, јер је садашња Русија превише велика и превише опасна за Запад. Они би волели да је на крају виде подељену на неколико држава којима се лакше може управљати,” рекао је Ђурковић.
Наш саговорник истовремено наглашава да је украјински сукоб тешка трагедија и да га он доживљава као неку врсту грађанског рата. Сматра и да је Русија много могла да уради у Украјини у периоду од 2000. до 2014. али да код руске елите тада, а и надаље није било развијено питање меке моћи и озбиљнијег рада на терену. Он објашњава да је ограничавајући фактор био и то што је руска спољна политика углавном била фокусирана на рад са политичким лидерима, а много мање на оно што Американци и Британци бриљантно раде - на системе рада са разним деловима друштва и обавештајног сектора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала