- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински амбасадор: Оружје које се испоручује Кијеву ─ релативно старо

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаАмерички систем "Патриот" у Пољској
Амерички систем Патриот у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Већина оружја које се Украјини испоручује са Запада је релативно старо, а некима је истекао рок трајања, изјавио је украјински амбасадор у Лондону Вадим Пристајко.
„Делу технике је истекао рок трајања. Ми се шалимо да ако хоћете да је се решите, дајте је нама... У нормално, мирно време нико не би желео да о томе прича у таквим терминима. Али сада, зашто да не“, рекао је Пристајко за „Њузвик“, додајући да је већина онога што долази у Украјину релативно стара.
Портал напомиње да западни партнери још нису отворили своја складишта за Украјину у мери у којој би Кијев желео. Украјинске власти желеле би да добију више система противваздушне одбране, тенкова, млазних ловаца и муниције већег домета за системе „хајмарс“.
Истовремено, Пристајко је изразио радост због планова да се Украјини испоруче системи ПВО „патриот“.
„Нисмо очекивали ‘патриот’… Заиста, ово је првокласни противракетни систем о којем се није ни разговарало. Мислим да је сада много лакше набавити тенкове, хеликоптере, па чак и авионе“, додао је Пристајко.
Он је додао да десетине хиљада украјинских војника пролази обуку у Европи и САД.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен је 21. децембра саопштио да ће САД пружити Украјини нови пакет војне помоћи вредан 1,85 милијарди долара. Он ће обухватати једну батерију система ПВО „патриот“, муницију за „хајмарс“, 500 комада високо прецизних граната калибра 155 милиметара за хаубице, 30 минобацача различитог калибра, 157 оклопних возила, ракете „харм“, високо прецизне авионске ракете, 2.700 бацача граната и друга средства одбране. Поред тога, Украјини ће бити испоручено 45.000 артиљеријских граната калибра 152 милиметра, 50.000 пројектила за системе „град“ калибра 122 милиметра и 100.000 тенковских граната калибра 125 милиметара.
Америчка оклопна возила Страјкер - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Специјална операција у Украјини
Америка одобрила нови пакет војне помоћи Украјини, вредан три милијарде долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала