- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјински министар позвао на ограничавање извођења дела руских композитора и књижевника

© Sputnik / РИА НовостиРуски композитор Петар Иљич Чајковски
Руски композитор Петар Иљич Чајковски - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2023
Пратите нас
Министар културе Украјине Александар Ткаченко позвао је на привремено ограничење извођења дела руских композитора, песника и писаца у водећим позориштима земље.
„Ако за (председника Русије Владимира) Путина (руски композитор Петар) Чајковски, (руски песник Александар) Пушкин и (руски писац Фјодор) Достојевски представљају инструмент његове борбе против Украјине, очигледно да треба да буду уведена привремена ограничења за извођење њихових дела у водећим позориштима“, рекао је Ткаченко за локалну телевизију.
Према његовим речима, украјинска позоришта су пронашла варијанте замене, између осталог и кроз дела украјинских и европских композитора.
Ткаченко је раније изјавио да је разочаран одлуком колектива Националне музичке академије (конзерваторијума) „Чајковски“, који је одбио да уклони име руског композитора из свог назива.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је рекао да украјинске власти већ дуги низ година воде политику агресивне дерусификације и насилне асимилације. Он је напоменуо да Русија жели да види Украјину као пријатељску и без забране руског језика и руске културе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала